„Guvernul Ponta îşi recunoaşte greşeala sau compromisul de a-l fi pus pe Andrei Marga acolo unde nu-i era locul„, a comentat CTP decizia lui Victor Ponta de a-l schimba pe Marga de la Externe. „Andrei Marga a fost pus nejustificat ministru de Externe, calificarea sa în acest domeniu era cel puţin discutabilă”, a punctat jurnalistul.
În ceea ce priveşte propunerea Monei Pivniceru pentru fotoliul de la Justiţie, jurnalistul spune că nu este o alegere fericită.
„Nu cred că este o alegere fericită. Ministru al Justiţiei trebuie să fie o persoană pe cât posibil neimplicată în bătălia politică, o persoană rece, competentă, creditabilă dincolo de acest balamuc, această încăierare din viaţa politică românească. Iar doamna Pivniceru este o activistă, o militantă care a avut ciocniri dure cu Traian Băsescu. A o pune pe doamna Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei, nu cred că este un gest foarte util credibilităţii Guvernului Ponta. Nu-i contest competenţele, ci doar faptul că dânsa are o implicare clară din punct de vedere al activismului politic„, a spus CTP.
Jurnalistul a estimat că Mircea Duşa, propus pentru funcţia de ministru de Interne, nu va fi prea mult implicat în problema listelor electorale şi crede că această sarcină îi va reveni lui Radu Stroe, ministru delegat pentru Administraţie Publică. „Radu Stroe este o persoană foarte versată, trecută prin diverse ciururi şi dârmoane şi capabilă să-şi asume sarcini oricât de grele şi de ingrate„, a comentat CTP.
Jurnalistul a apreciat că demisia lui Ioan Rus de a demisiona din fruntea MAI este „o lovitură dură” primită de premierul Victor Ponta, cel care „l-a impus în ciuda, aproape, a întregii conduceri a partidului, iar acum plăteşte scump ca poziţie de forţă”.
Totodată, Cristian Tudor Popescu a opinat că declaraţiile făcute de Ioan Rus privind presiunile făcute asupra sa de la Cotroceni, de către preşedintele interimar Crin Antonescu, sunt de natură să dea naştere unor tensiuni în cadrul USL: „Declaraţiile domnului Rus care l-au implicat pe domnul Crin Antonescu, care nu au fost urmate de nicio dovadă, pot să creeze tensiuni între PNL şi PSD. Deci situaţia este tensioantă în acest moment în interiorul USL„.
CTP a menţionat că remanierea făcută de Victor Ponta „nu e de natură să dea populaţiei încredere în stabilitatea guvernării”. „Schimbările acestea au fost făcute cu ce ocazie? Dacă nu-şi dădeau demisia domnii Rus şi Dobre, se mai făcea remanierea? Pare că aceste schimbări se «coceau» de mai multă vreme, erau situaţii strâmbe, tensionate, cum era cea a lui Marga la Externe, iar domnul Corlăţean îşi dorea portofoliul Externelor, nu pe cel al Justiţiei”, a spus CTP.
Reiterând ideea că referendumul din 29 iulie a fost inutil, CTP a precizat că România se găseşte în acest moment „într-o situaţie sumbră”. „Pentru că nu mai avem nicio autoritate morală şi profesională la care să ne raportăm. Nici la Cotroceni, nici la sediul de campanie al lui Traian Băsescu, nici la Guvern nu mai există persoane creditabile. Nu avem nici măcar un patriarh credibil, ca în anii ’30”, a precizat CTP, adăugând că „nota de plată” pentru ultimele evenimente din ţară o va plăti tot poporul: „Noi plătim de la buget referendumul. Nu era rău dacă plăteam pentru a avea această lămurire la nivelul întregii naţii. Dar devin nişte bani aruncaţi în acest moment prin contribuţia ambelor tabere încăierate. Tensiunea va creşte, se recade în tensiunea murdară de dinaite de referendum, ba chiar cu un grad două de mizerie mai sus”.
Victor Ponta anunţat luni că i-a propus ca miniştrii pe Mircea Duşa la Ministerul de Interne, pe Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie Publică, pe Titus Corlăţean la Ministerul de Externe, pe Dan Şova pentru Relaţia cu Parlamentul şi pe judecătorul Mona Pivniceru la Justiţie.
Ponta s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu preşedintele interimar Crin Antonescu, pentru a-i prezenta acestuia din urmă propunerile sale pentru portofoliile de ministru al Administraţiei şi Internelor, respectiv ministru delegat pentru Administraţie.