C.T. Popescu susţine că principala responsabilitate a eşecului încercării de demitere a lui Traian Băsescu revine USL. „În ultima lună am avut o mişcare politică, o încercare de înlăturare a lui Traian Băsescu de către USL. O mişcare hazardată, heirupistă, o mişcare insuficient pregătită şi în cadrul căreia s-au făcut, apoi, greşeli politice majore de tactică şi de strategie. Datorită acestor premise, nu a reuşit suspendarea lui Traian Băsescu. Principalul vinovat este, după părerea mea USL, care nu a ştiut cum să acţioneze”, a declarat jurnalistul.
Acesta susţine că nu poate fi justificat eşecul prin dezinteresul electoratului, atâta vreme cât 7,5 milioane de români au spus „DA” demiterii şi doar 900.000 s-au opus. „În ceea ce priveşte poporul român, el şi-a făcut datoria. Electoratul român a ieşit în număr mare la vot. Deci, s-a creat această masă de alegători de 7,5 milioane de voturi împotriva lui Traian Băsescu, dincolo nefiind decât cele 900.000, pentru că cei care nu s-au prezentat la vot, nu constituie un argument. Decât, teoretic, un argument de demagogie politică a PDL şi al lui Traian Băsescu. Ei pot fi oricine, pot să nu se fi prezentat din orice motive. Nu au greutate aceşti oameni invizibili la vot. În ultimă instanţă, cei 7,5 milioane se simt frustraţi, au sentimentul că au fost furaţi, înşelaţi, batjocoriţi. Pentru că ei nu stau să facă socoteli aşa cum face CCR. Ei ştiu că au fost la vot, acum ştiu şi câţi au fost. Se simt, se percep unii pe ceilalţi. De partea cealaltă, nu văd, prin comparaţie, pe aproape nimeni şi totuşi, Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni”, a precizat publicistul.
El constată şi decredibilizarea Curţii Constituţională, în urma modului în care a gestionat situaţia legată de procedura de validare a plebiscitului din 29 iulie. „Hotărârea Curţii Constituţionale este în litera legii, corectă. Nu poate fi negată şi nici nu e cazul să nu fie respectată, dar putea fi emisă imediat după consemnarea rezultatului referendumului. Toate bâlbăielile Curţii, toate amânările, toate devansările, actele contradictorii pe care le-a emis, acea erată care va rămâne storică în evoluţia civilizaţiei politice din România, a ajuns să fie decisă soarta ţării printr-o erată. Ne aflăm într-o democraţie eratică, potrivit acestei CCR care s-a compromis ca insitutie, pentru că a demonstrat că nu are nicio legătură cu filosofia dreptului pe care o invoca domnul Zegrean, nu are nicio legătură cu discuţiile în spiritul legii, care ar fi putu duce la validarea referendumului, având în vedere combinaţia cvorum plus boicot. Pentru că ea a dus la acest rezultat. Dar astfel de discuţii sunt imposibile într-un organism politizat până în măduvă, mai rău decât un consiliu judeţean. Nu a fost acolo nici raţiune, nici justiţie. Nu a fost decât o bătălie politică om la om, iar rezultatul a fost decis de această doamnă cu un trecut cât se poate de dubios, doamna Aspazia Cojocaru”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul îi dă dreptate lui Victor Ponta care a apreciat că USL a ajuns la guvernare, dar nu a obţinut puterea. „Într-adevăr, au Guvernul, dar Parchetul, serviciile secrete, majoritatea Curţii Constituţionale sunt controlate de către Traian Băsescu. Deci dacă a fost posibil ca, în vreme ce domnul Băsescu se găsea în garaj, să se năpustească procurorii, la ordin, pentru că aici nu e vorba de voinţa majorităţii procurorilor de a face aceste anchete penibile şi uşor înspăimântătoare, asupra sătenilor şi cetăţenilor în legătură cu votul lor, e uşor de extrapolat ce se va întâmpla cu Traian Băsescu, acum, la Cotroceni în materie de dosare penale. Domnul Băsescu, aşa cum a spus, trebuie să se răfuiască cu autorii ‘loviturii de stat’, cum a spus el. În momentul în care a hotărât să vorbească continuu despre „lovitura de stat”, domnul Băsescu i-a definit pe cei cu care urma să coabiteze ca pe nişte trădători. E limpede că Băsescu are la dispoziţie organele de anchetă, serviciile secrete, interceptările telefonice din această ţară. Prin urmare, va fi o luptă politică crâncenă”, a comentat CTP.
El s-a arătat foarte reţinut în ceea ce priveşte posibilitatea coabitării dintre preşedintele reinstalat la Cotroceni şi guvernul USL. „Nu are cum să fie coabitare având în vedere alegerile din noiembrie şi aici, interesul nu poate să conveargă, al USL cu Traian Băsescu. USL va încerca să exploateze la maximum această frustrare uriaşă pe care o resimt milioanele de cetăţeni care au votat împotriva lui Traian Băsescu, iar Traian Băsescu va încerca folosidu-se de dosare penale, interceptări şi alte mijloace specifice domniei sale, specifice securismului pe care l-a reînviat în România, va încerca să schimbe majoritatea parlamentară, să reorienteze UDMR şi UNPR. Deci, nu are cum să rezulte o coabitare între liderii USL şi Traian Băsescu”, a estimat C.T. Popescu.
Una dintre consecinţele suspendării este schimbarea percepţiei publice despre principalii protagonişti ai săi: Traian Băsescu şi Crin Antonescu. „Traian Băsescu, faţă de ce se ştia în legătură cu el, este acum şi un laş. Mincinos se ştia că este. Un om care s-a caracterizat pe sine ca un laş, dacă acceptă să revină la Cotroceni la masa verde, adică ce se întâmplă acum”, a spus Popescu referindu-se la faptul că preşedintele suspendat a recurs la boicot, deşi iniţial a spus că acesta ar fi un gest de laşitate.
Cât despre Antonescu, românii au realizat acum că acesta este un mincinos pentru că nu îşi respectă angajamentul de a demisiona dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni. „De cealaltă parte, Crin Antonescu care, cu aceeaşi fermitate, a ţipat că iese din politică dacă nu ne vor găsi 9 milioane de români curaţi care să-l dăm jos pe Băsescu. Iată că nu s-au găsit aceşti 9 milioane de români. Nimeni nu l-a obligat la această fanfaronadă pe Crin Antonescu. El a folosit-o în scop politic, pentru ca să aibă deja un avans de capital electoral în alegerile prezidenţiale ce ar fi avut loc, dacă Traian Băsescu era demis. Fanfaronada a fost făcută cu un calcul politic rece, iar acum, când şi-a retras toate vorbele în stilul „demisiei in cinci minute” şi al preşedintelui laş Traian Băsescu, Crin Antonescu s-a situat din punct de vedere moral la acelaşi nivel cu Traian Băsescu”, a spus CTP.
„Este un echilibru al răului şi nu un echilibru pozitiv, stabil. E un echilibru metastabil, pe muchie de cuţit, a două forţe, a două tensiuni murdare. Acest gen de echilbru poate să rupă românul în două”, a evaluat publicistul situaţia politică comparând situaţia românilor cu cea unui om condamnat să fie sfâşiat în bucăţi de către patru cai. „Poporul român trebuie să aleagă între doi mincinoşi. Domnul Băsescu ştiam demult ce este. Asta este şi domnul Antonescu. Un om lipsit de onoare şi de cuvânt, ca şi Traian Băsescu. Este o evoluţie tristă ceea ce s-a întâmplat cu Antonescu. Faţă de anul 2009, când Crin Antonescu a câştigat moralmente alegerile, de atunci evoluţia lui a fost în cădere, în degradare, spre un politicianism din ce în ce mai găunos, care şi-a atins acum culmea cu toate aceste forţări iresponsabile. Ele au fost dominate de egocentrism, de obsesie de sine, de un delir de sine. Aceste forţări nu au fost nici măcar în favoarea USL. Crin Antonescu s-a gândit doar la sine. A dat un foarte rău exemplu de politică iresponsabilă, centrată pe sine”, a mai spus C.T. Popescu.