„E imposibil să nu reacţionezi la această mizerie de peste tot. (…) Este o declaraţie făcută recent că el (Sergiu Nicolaescu n.r.) a propus Consiliului Frontului Salvării Naţionale ca Nicolae Ceauşescu să fie eliberat şi să fie trimis undeva liber ca el să fie linşat . , a spus el. Vasăzică patriotul naţional Sergiu Nicolaescu voia să arunce în cârca poporului omorârea lui Ceauşescu. Era o soluţie propusă cu cinism de Sergiu Nicolaescu„, a declarat CTP la Gandul LIVE.
Cristian Tudor Popescu a vorbit şi despre editorialele sale publicate în Gandul, imediat după moartea regizorului, care au provocat dezbateri aprinse, reacţii şi proteste în rândul unora dintre cititori. Jurnalistul a declarat că în editorialele sale nu a comentat viaţa personală a lui Sergiu Nicolaescu sau cariera politică a regizorului, ci a vorbit despre filmele acestuia:
„Am comentat eu ceva despre viaţa personală a lui Sergiu Nicolaescu? Am vorbit despre filmele, despre meseria lui, nici măcar despre cariera lui politică nu am vorbit”.
„Nu există nimic original acolo. El a luat tot ce credea el că e mai bine şi a pus acolo. Este un polipier de clişee opera lui Sergiu Nicolaescu. A pus pe ecran clişee după clişee. Toate filmele lui sunt clişee. Nu a riscat niciodată. O regulă corectă precum în alimentaţia de consum. (…) Marea lui abilitate este că a reuşit să se situeze la intersecţia între ce cerea conducerea de partid şi ce voia publicul”, a adăugat CTP.
Cât priveşte modul cum televiziunile au relatat moartea regizorului, jurnalistul a declarat: „Încă o limită a fost depăşită. Limitele neumanului din presă. Este transformarea câinelui de pază al democraţiei în hienă. Se speculează totul. Se anunţă: avem o infomaţie. O informaţie este că a zis o vecină prin deschizătura uşii că Sergiu Nicolaescu se certa cu soţia lui”.
Referitor la dorinţa regizorului de a fi incinerat, CTP susţine că îl înţelege pe acesta. „Aici îl înţeleg foarte bine pe Sergiu Nicolaescu. Comisarul Moldovan a vrut să nu fie văzut mort, ci a vrut să fie incinerat. Mă uitam la feţele celor care zbierau la crematoriu. Erau ca nişte orfani. (…) În tot muntele lui de kitsch din filmele sale a avut un gest non-kitsch, acela de a nu fi văzut mort şi să fie incinerat”.