Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

România se confruntă cu unul dintre cele mai mari valuri de scumpiri din toate timpurile. Prețurile au început să explodeze în toate domeniile, iar de la acestea nu face rabat nici valoarea unui hectar de pășune.
Alina Costache
04 apr. 2022, 13:10
Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. A fost o explozie totală în ultimii aici, iar aici nu ne referim la arendă, redevență sau chirie, pentru că și în aceste situații valoarea a crescut destul de mare. Aici vorbim clar de de achiziția de pășune în proprietate.

Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

Prețul mediu al unui hectar de pășune a ajuns la valoare la 2.000 de euro pe hectar, potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Agriculturii, conform agrointel.ro. Putem observa că o suprafață ce ajunge de 273,4 hectare formată din patru loturi de pășune în localitatea Canop din județul Arad este scoasă la vânzare cu peste 2,7 milioane de lei (558.300 euro sau 2.000 de euro pe hectar).

Dacă analizăm site-urile de anunțuri, aflăm că prețurile oscilează între sumele de 2.000 și 3.000 de euro pe hectar dacă vorbim strict despre proprietăți cu destinații de pășunat. O ofertă concretă este una din Târgu Bujor, județul Galați, unde o suprafață de 20 de hectare de pășune se vinde cu 2.900 de euro pe hectar.

În județul Brașov, la Crizbav, o suprafață de 2,5 hectare de pășune în extravilan se vinde cu 1,1 euro pe mp, adică prețul unui hectar ajunge la 11.000 de euro, iar terenul este intabulat.

Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care sunt făcute anumite derogări la condițiile pentru acest an pentru plata APIA pe înverzire, pe pășune și terenurile lăsate pârloagă. Decizia a fost publicată în Jurnalul oficial UE din data de 23 martie 2022.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 a determinat o creștere vertiginoasă a prețurilor produselor de bază și are un impact asupra ofertei și cererii de produse agricole. Pentru a aborda această situație, este necesar să se mărească potențialul de producție agricolă al Uniunii, atât în ceea ce privește oferta de alimente, cât și în ceea ce privește oferta de furaje.

Terenurile lăsate în pârloagă rămân terenuri arabile adecvate pentru producția de culturi, care ar putea fi utilizate imediat pentru producția de alimente și furaje, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de condițiile lor, cum ar fi calitatea solului. Prin urmare, pentru a li se permite fermierilor să utilizeze cât mai mult din suprafețele de care dispun în scopul producției de alimente și de hrană pentru animale, este necesar ca statele membre să fie autorizate să deroge de la condițiile legate de plata pentru înverzire, inclusiv utilizarea produselor de protecție a plantelor, pentru anul de cerere 2022 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate conforme cu cerințele privind diversificarea culturilor sau zonele de interes ecologic, în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Prezenta decizie trebuie să prevadă derogări de la obligațiile privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic numai în măsura și pentru perioada în care acestea sunt strict necesare. Derogările trebuie să fie limitate la anul de cerere 2022 și să aibă drept scop abordarea impactului asupra ofertei și cererii de produse agricole prin facilitarea unei creșteri a suprafeței totale a terenurilor disponibile pentru producția de alimente și furaje.

Atunci când decid cu privire la aplicarea derogărilor, statele membre trebuie să țină seama în mod adecvat de obiectivele practicilor agricole benefice pentru climă și mediu și, în special, de necesitatea unei protecții suficiente a calității solului, a calității resurselor naturale și a biodiversității, în special în perioadele cele mai sensibile pentru înflorire și păsările cuibăritoare,” se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Citește și: Prețurile gazelor naturale au explodat în această dimineață! Cât costă după ce UE a anunțat că pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Adio, grătare! Minivacanța de 1 Mai e compromisă. Weekendul aduce ploi abundente în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Horoscop chinezesc săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2025: Semnul zodiacal care pleacă în vacanță fără să țină cont de bugetul alocat
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Minivacanța de 1 Mai: Amenzi uriașe pentru grătare, muzică și campare ilegală
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre