Liderii politici ai țării au semnalat, de Ziua Europei, beneficiile apartenenței la UE atât din punct de vedere al securității, dat fiind contextul global, cât și din perspective economice.
„Privind retrospectiv, în anii care au trecut de la aderarea noastră, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care ţara noastră i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Cu explicații a venit ministrul Finanțelor, Marcel Boloş: „La fiecare 1 euro cu care am contribuit am primit 3 euro înapoi. Intrarea României în UE a însemnat și integrarea în piața unică. Ea înseamnă libertatea de circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului.Vedem că investițiile străine de la aderare s-au dublat: de la 42 de miliarde (2007) la aproximativ 108 miliarde de euro (2022). Faptul că România a devenit atractivă pentru companiile europene nu a însemnat doar investiții, ci și dezvoltarea unor domenii care erau neglijate în trecut. Pentru români s-a tradus și în salarii mai mari. În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori. Atunci, în 2007, salariul minim pe economie a crescut de 390 de lei brut, la 3.300 lei brut”.
Și Nicolae Ciucă, partenerul de guvernare al lui Ciolacu, a subliniat importanța fondurilor primite de la Bruxelles, susținând că „Europa înseamnă fiecare stradă, școală și spital care au fost reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles”.
Președintele Klaus Iohannis făcut referire la importanța alegerilor europarlamentare, menționând că „divizarea dintre state, discursurile care promovează faliile în interiorul societăților democratice sunt arme care ne amenință pacea și prosperitatea”.
„Sunt fenomene îngrijorătoare, care includ ample campanii de dezinformare, știri false, agresivitate sporită în spațiul public. Toate acestea pun la încercare sănătatea democrațiilor noastre și generează o polarizare accentuată în societate”, a arătat președintele Iohannis.