O postare de pe rețelele de socializare, în care o covrigărie din București a afișat salariile pe care le-ar oferi potențialilor angajați, a stârnit discuții în legătură cu salariile din… Grecia.
Covrigăria angajează personal necalificat cu, nici mai mult, nici mai puțin, de 4.500 de lei, echivalentul a peste 900 de euro pe lună. Acest salariul este unul mare pentru București și se apropie de media salariilor nete la nivelul țării, pentru o meserie plăcută.
Criza economică în care se află Grecia, mai ales după aderarea la zona Euro, în ciuda faptului că țara nu îndeplinea toate condițiile de adoptare a monedei, a făcut ca populația să aibă de suferit iar costul vieții să devină unul de nesusținut.
Citește și : Se schimbă legea pensiilor! Creşteri semnificative pentru anumite categorii, anunţul făcut de Simona Bucura-Oprescu
Conform grecilor, în București se poate „jongla” cu banii, chiar dacă ai meserii simple precum este cea de covrigar, lucru de neconceput în Grecia lovită de criză. În plus, grecii consideră că zvonurile care circulă la ei în țară despre salariile mici sunt doar mituri și că România poate fi un paradis financiar neștiut pentru ocupații modeste, deci și un cizmar poate trăi liniștit.
Ilias P. Papageorgiadis a prezentat grecilor, printr-o postare pe Facebook, salariile mari de care se poate bucura un covrigar în București. El a precizat că mulți oameni încearcă să justifice prețurile din Grecia prin comparația cu România, astfel că încearcă să îi contrazică.
„Dedicat pentru tot felul de rătăciți care, habar n-având despre România, caută cu disperare dovezi care să demonstreze că acolo salariile sunt mici. Viața reală îi dezminte…”, transmite acesta.
Comentariile sunt diverse, încercând să aprobe sau să dezmintă opiniile lui Papageorgiadis. Spre exemplu, un internaut spune : „dacă nu mă înșel, salariile diferă pe zone în România, de exemplu București și Cluj au salarii mai mari decât alte orașe mari”.
Un alt internaut grec trimite la date Eurostat, care arată că venitul mediu al angajaților din România, raportat la puterea de cumpărare, este mai mare decât al celor din Grecia : „Potrivit datelor sondajului SILC al Eurostat, venitul disponibil median al angajaților din România, exprimat în unități de putere de cumpărare, este mai mare decât cel al angajaților greci, în timp ce cu câțiva ani în urmă era sensibil mai mic”.