Conform surselor guvernamentale care au pus la dispoziţia MEDIAFAX acest document, o pensie specială, calculată în anul 2010, în baza legii 164/2001 şi a Legii 179/2004, care prevede luarea în considerare a veniturilor din ultimele 6 luni de activitate sau ultima luna de activitate, a stabilit pensia unui fost angajat MApN la cuantumul de 7.475 lei lunar. În baza indexărilor aplicate, care prevăd majorarea pensiei în funcţie de salariul celor în activitate, pensia acestuia a ajuns la o valoare lunară de 20.046 lei.
Un alt exemplu este o pensie calculată în anul 2009 baza aceloraşi legi, 164/2001 şi 179/2004, care avea o valoare iniţială de 6.503 lei şi a ajuns la o valoare de 19.065 lei.
Cea mai mare diferenţă e reprezentată de o pensie, calculată în anul 2005 la o valoare lunară de 3.366 lei, şi recalculată ulterior conform legilor 164/2001 şi 179/2004, la care s-au aplicat indexările ce stabilesc majorarea cu 50% din creşterea salariului pe funcţie si un procent de 100% din rata anuală a inflaţiei, a ajuns în prezent la valoarea de 15.511 lei lunar.
Potrivit proiectului de OUG, prezentat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, se modifică baza de calcul stabilită pentru pensia militară, aceasta fiind media „soldelor lunare de funcţie, de gradaţie şi solda de comandă, după caz /salariilor de funcţie, de gradul profesional deţinut, de gradaţie şi salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special”, la alegere.
Legea în vigoare prevede că baza de calcul este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, medie la care se „adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.”
Potrivit proiectului prezentat de FSANP, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%.
Prevederea potrivit căreia pentru fiecare an care depăşeşte vechimea, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensii se abrogă, potrivit documentului.
De asemenea, se abrogă şi articolul care prevede că procentele corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupa I şi/sau a II-a de muncă, se acordă militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii.
În proiect este modificat şi articolul care prevede actualizarea pensiilor. Astfel, „cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată”.
În prezent, „cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”.
Articolul care prevede ca pensiile să se actualizeze în funcţie de creşterea salariului se abrogă, potrivit proiectului de OUG.
Sindicat: Militarii au plătit contribuţii la pensii toată viaţa. Nu au avut voie să negocieze
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) arată, într-o scrisoare deschisă, că militarii au plătit contribuţii la pensii toată viaţa, fără să pună întrebări şi fără să negocieze, precizând că pensiile militare nu sunt „speciale”, ci pensii militare de stat.
Reprezentanţii SCMD au transmis, luni, o scrisoare deschisă liderului PSD Liviu Dragnea, intitulată „Ce nu ştie Lia Olguţa Vasilescu”. Acest demers vine în contextul în care ministrul Muncii a anunţat, duminică seara, că Guvernul are în plan o Ordonanţă de Urgenţă privind pensiile speciale, precizând că acestea nu se vor mai actualiza în funcţie de veniturile celor aflaţi în activitate.
„Militarii au plătit contribuţii la pensii toată viaţa lor şi din brut şi din net, pentru că n-au avut voie să pună întrebări şi să negocieze, mai mult decât civilii, dar nu la „coşul” comun al civililor cum spun pe la televiziuni ţaţele analiste ci în propria ogradă, iar solda de rezervist numită pensie şi-o iau nu de la Casa Naţională de Pensii, ci de la bugetul ministerelor lor prin propriile Case Sectoriale. În plus, o altă contribuţie la pensiile militare, mult apreciată astăzi, este moartea prematură a rezerviştilor, câte 500/luna în ultimii ani, decesele fiind înregistrate cu multă satisfacţie, de către finanţişti, drept „mari economii la bugetul de stat – fond pensii”. Pensiile militare nu sunt „speciale”, ci pensii militare de stat, în toate ţările, la toate popoarele şi, la noi, de când există România modernă. Pentru că militarii şi poliţiştii acţionează după alte legi decât ale civililor”, arată reprezentanţii Sindicatului, în documentul citat.
Sursa citată susţine că militarii din toate structurile (Armată, Interne, Servicii) au un contract cu Statul pe activităţi de pregătire, intervenţie şi luptă, fără vreo legătură cu Codul Muncii, deoarece activitatea lor nu poate fi normată.
„Este un contract bazat pe sânge, al cărui preţ nu poate fi cuantificat. Ei sunt în serviciu 24 din 24 ore, au numeroase restricţii, iar plata se face pentru opt ore, obligaţiile continuând şi după trecerea în rezervă. Dovadă că militarii şi poliţiştii mor în activitate la pace, în timpul pregătirii sau intervenţiilor, mai mult, astăzi, decât în campanii”, precizează SCMD.
În plus, reprezentanţii militarilor disponibilizaţi susţin că Lia Olguţa Vasilescu, pe care o numesc „sinistrul Muncii”, a iniţiat, „fără nici o logică”, un articol privind pensiile în Legea salarizării unitare, apreciind că „distinsa doamnă se pregăteşte să arunce Ţara în haos printr-o OUG”.
„Dacă vechii militari compensau plata relativă şi riscul pierderii vieţii prin educaţie patriotică, astăzi ar trebui să le compenseze prin bani. Aţi vrut mercenari, plătiţi-i ca atare, ca să nu vă mai miraţi că cei de la bază fug din structuri, iar cei de la vârf trădează Ţara intereselor străine pentru avere şi putere. Iar dacă mercenarii nu sunt plătiţi, Istoria spune că ies în stradă cu mijloacele specifice activităţii lor. La urmă urmei, dacă şoferii au ieşit cu maşinile în Piaţa Victoriei şi militarii pot ieşi cu tancurile, iar dacă ciobanii au venit cu oile şi poliţiştii pot veni cu câinii dresaţi. Asta vrea doamnă Olguţa?”, întreabă retoric reprezentanţii Sindicatului.
Sursa citată arată că există riscul să nu mai existe nici Armată, nici Poliţie, nici Servicii.
„Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a avut o lege după revenirea noastră din poziţia dezonoranta de asistaţi social, la situaţia de rezervişti – Legea nr. 223/2015, care poate fi numită Legea Dobritoiu nu Legea Oprea, iniţiată de PSD şi votată şi de PSD şi de PNL, care a fost practic desfiinţată prin distrugerea bazei de calcul, de către OUG 57/2015 dată de Cioloş, care pune generalii şi chestorii ieşiţi în rezervă înainte de 1 ianuarie 2016, în situaţia de a avea pensii mai mici decât proprii lor şoferi ieşiţi astăzi. Bază de calcul este 65%, nu 80% cum bate câmpii doamna în cauza iar limitarea este la 85%, nu la 100%”, menţioneză sursa citată.
Mai mult, sindicaliştii susţin că Vasilescu face confuzie între indexare şi creşterea pensiilor. Ei arată că indexarea cu rata inflaţiei se acordă tuturor pensionarilor, indiferent că sunt civili sau militari.
„Creşterea pensiilor civile se face prin mărirea punctului de pensie (pe care militarii nu-l au) iar creşterea pensiilor militare se face dintotdeauna cu o cotă parte din creşterea venitului salarial al activilor. Neştiind aritmetică, doamnă ministru vrea să introducă discriminarea, tăind doar militarilor în rezervă dreptul legal la creştere a pensiei pentru că, în mintea domniei sale, dacă salariul unui colonel activ creşte cu 3.000 lei şi pensia omologului rezervist ar creşte tot cu 3.000! Fals! Alinierea pensiilor la militari se face doar cu un procent din creşterea acelor elemente ale venitului activului care contează la calculul pensiei. Dovadă faptul că au crescut în MApN luna trecută, soldele de funcţie ale activilor cu 15%, creşterea la pensii fiind 0 pe motivul aberant, sub aspect juridic şi financiar, că indexarea de 5,25% de la începutul anului ar fi mai mare decât respectiva creştere de 15%. Iar noi, militarii, primim ori una ori alta, fiind discriminaţi faţă de civili care au primit şi indexarea şi creşterea punctului de pensie”, conform sursei menţionate.
Potrivit proiectului de OUG prezentat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, se modifică baza de calcul stabilită pentru pensia militară, aceasta fiind media „soldelor lunare de funcţie, de gradaţie şi solda de comandă, după caz /salariilor de funcţie, de gradul profesional deţinut, de gradaţie şi salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special”, la alegere.
Legea în vigoare prevede că baza de calcul este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, medie la care se „adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.”