Cu cât au scăzut preţurile la case şi terenuri în 2011. Ce urmează în 2012

În cea de-a doua jumătate a anului trecut, preţul mediu la locuinţe la nivel naţional a fost de aproximativ 720 euro/mp în cazul apartamentelor vechi, valoare în scădere cu 2,1% faţă de semestrul anterior, arată indicele realizat de compania de evaluare Darian.
Andrada Ghira
23 feb. 2012, 11:49
Cu cât au scăzut preţurile la case şi terenuri în 2011. Ce urmează în 2012

După un an în care preţurile au scăzut din nou, 2012 ar putea fi cel de-al patrulea consecutiv în care se va înregistra o diminuare a preţului mediu de tranzacţionare a locuinţelor. Descurajarea creditelor în valută va duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament, arată o analiză Darian.

Cele mai mari preţuri la apartamente vechi se găsesc în Bucureşti, unde valoarea medie se situează la 984 euro/mp. Capitala este urmată de Cluj-Napoca (977euro/mp), Iaşi, (891 euro/mp) şi Timişoara (889 euro/mp).

Indicele mai arată că preţurile locuinţelor din Piteşti au scăzut cel mai mult în semestrul II din 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010: 18,8%, urmat de Bacău, cu o scădere de 10,3% şi Târgovişte cu o scădere de 10%. În Bucureşti, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 8,8% în partea a doua a anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu de tranzacţionare la nivel naţional a fost anul trecut de 806 euro/mp, cel mai ridicat fiind în Bucureşti (peste 1200 de euro/mp), Braşov şi Cluj-Napoca. Raportul realizat de Darian mai arată că Bucureştiul a înregistrat şi în acest caz una dintre cele mai severe corecţii în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi (-9,5% comparativ cu semestrul doi din 2010), fiind depăşită la acest capitol doar de Bacău (-12,1%). Este interesant şi faptul că Aradul şi Timişoara sunt singurele oraşe din ţară unde preţurile locuinţelor noi au crescut în 2011 faţă de anul precedent, cu 2,4%, respectiv 1,2%.

 

Indice “DARIAN N” – calculat la nivel naţional (27 oraşe); Indice “DARIAN B” – calculat la nivelul Municipiului Bucureşti; Indice “DARIAN P” – calculat la nivelul celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 150.000) şi de nivelul dezvoltare ale pieţei imobiliare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Piteşti Bacău, Arad, Oradea, Sibiu, Craiova şi Târgu-Mureş); Indice “DARIAN m” – calculat la nivelul oraşelor mai mici, cu mai puţin de 150.000 de locuitori şi cu nivel de dezvoltare mai redus decât ale oraşelor considerate pricipalii poli de dezvoltare (Alba Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Buzău, Suceava).

Notă: Indicele Darian pentru locuinţe, reprezintă media preţurilor de tranzacţionare exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele situate în blocuri de apartamente, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date proprie, care conţine 20.000 de trazacţii la nivelul întregii ţări. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzacţiile efectuate la preţuri extreme folosind formula de calcul a abaterii medii pătratice.

Cu cât au scăzut preţurile terenurilor

În ceea ce priveşte preţurile terenurilor, în a doua jumătate a anului trecut acestea s-au redus în media cu 16%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. Se pare că reducerile de preţuri din ultimii ani au început să atragă atenţia dezvoltatorilor imobiliari.

Preţurile terenurilor din Bucureşti s-au redus cu 12%, în S II din 2011 faţă de S II din 2010. În zonele ultracentrale, preţul pe metrul pătrat pentru terenurile cu regim mediu de înălţime variază între 1.200 şi 1.650 euro, cele centrale au preţuri cuprinse între 725 şi 1.125 euro, terenurile semicentrale se vând cu 475-700 euro, în timp ce în zonele periferice preţurile sunt cuprinse între 30 şi 115 euro, se arată în analiza Darian.

„Interesant de remarcat este însă faptul că, dincolo de aceste evoluţii, blocajul în care intrase piaţa terenurilor imediat după declanşarea crizei economice pare aproape de sfârşit. Retailerii si proprietarii de parcuri industriale au revenit puternic şi au fost anul trecut cei mai activi jucători de pe aceasta piaţă. “Prin tranzacţiile făcute, aceştia au urmărit, în general, mărirea cotelor de piaţă pentru hipermarketuri ori extinderea parcurilor industriale”, explică Adrian Crivii, preşedinte Darian.

De altfel, în a doua jumătate a anului trecut, concomitent cu interesul crescut pentru tranzacţii s-a domolit şi ritmul de scădere a preţurilor. Comparativ cu prima jumătate a anului, preţul mediu de tranzacţionare la nivel naţional a scăzut cu doar aproximativ 5%.

Procentual, în 2011 cel mai mult s-au depreciat terenuri din oraşe cum ar fi Reşita (-40%), Arad şi Baia Mare (-25%) Piteşti (-24%) sau Bacău (-23%), iar cel mai puţin au scăzut în Miercurea Ciuc, Galaţi, Buzau şi Oradea.

Pentru 2012 se estimează că cererea va fi orientată tot spre suprafeţele mari de teren, situate în zone cu vizibilitate ridicată şi accesebilitate din punct de vedere al transportului public şi al acesului auto. Cu alte cuvinte, va exista în continuare un interes destul de ridicat pentru construcţia de hipermarketuri si supermarketuri, cât şi pentru terenurile destinate construcţiei de birouri. În schimb, este de aşteptat ca în acest an să se menţină o cerere scăzută pentru terenurile destinate dezvoltărilor rezidenţiale.


DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Stațiunea din România care a impresionat-o pe o turistă străină: ”Nu sunt multe locuri în lume precum acesta”
Capital.ro
Se cutremură România. Călin Georgescu a anunțat în sala de judecată: A zis să fie omorât!
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ultimele fotografii ale pasagerilor morți în tragedia aviatică din Coreea de Sud: un copil de 3 ani privește entuziasmat pe fereastra avionului
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Un desert la care puțini se gândesc. O dată mâncat, dă dependență
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a aflat decizia. Anunț oficial de la Curtea de Apel. NU s-a schimbat
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Un polițist și-a pierdut viața într-un accident pe Dunăre
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului