Potrivit unui sondaj realizat de Banca Națională a Poloniei (NBP) la sfârșitul lunii septembrie, inflația ar putea scădea mai repede decât se aștepta în urmă cu câteva luni. Rata medie anuală a inflației (așa-numita prognoză centrală) ar trebui să fie de 11,9%, ceea ce înseamnă că acesta ar fi procentul cu care pensiile vor creşte anul viitor.
Astfel, creșterea pensiilor va fi, în mod real, zero, fiind egală cu inflația.
În Ungaria, creşterea pensiilor va fi mai mare, dar asta din cauză că şi inflaţia este mult mai mare, astfel că doar indexarea ar putea aduce o majorare de 18,5%.
„Am păstrat valoarea pensiilor în fiecare an și am reușit chiar să plătim o primă de pensie atunci când economia țării mergea bine”, a declarat Gergely Gulyás, purtător de cuvânt în guvernul maghiar, potrivit Newsweek. El a adăugat că guvernul a putut să-și respecte acest angajament chiar și în timpul epidemiei de COVID și acum în timpul războiului din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că, în acest an, inflația a fost mai mare decât se aștepta, prin urmare, singura modalitate de a păstra valoarea pensiilor a fost plata unui supliment de pensie. Prin urmare, în noiembrie, poștașul va aduce în medie aproape jumătate de pensie în plus.
De asemenea, el a recunoscut că se așteaptă ca inflația să fie de 18,5%, ceea ce înseamnă că majorarea anterior anunțată a pensiei de 15% va trebui să fie suplimentată cu 3,5%. Acest lucru înseamnă un plus de 3,5 la sută față de pensia deja majorată cu 15 la sută, scrie hungarytoday.com
Ca şi în cazul Poloniei, majorarea pensiei va fi, în mode real, zero.
În cazul pensiilor din România, indexarea ar trebui să se facă cu 7%, care e rata inflației, plus 1- 1,5 % care reprezintă creşterea reală (50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că pensiile vor crește anul viitor cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei.
Marcel Boloş a precizat că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Doar că Boloș a fost contrazis pe Marcel Ciolacu, cel care a anunțat că vor fi creșteri diferențiate.
Citeşte şi: Românii nu mai schimbă buletinele. Ce se întâmplă cu cărţile de identitate cu CIP