Liderii coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR se întâlnesc luni într-o ședință de la ora 18.00, principalele teme de discuție fiind pensiile, ajutoarele sociale pentru persoanele vulnerabile, bugetul de stat 2023 și facturile la energie.
PSD şi PNL încearcă să ajungă la un acord cu privire la creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Deocamdată, liderii celor două formaţiuni politice nu au reuşit să decidă procentul cu care se vor majora veniturile pensionarilor de anul viitor.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat zilele trecute că nu poate fi de acord ca toate pensiile să fie mărite cu 15%, însă a completat că va exista categoric o creştere pentru toată lumea în mod egal a punctului de pensie, fără să se ştie deocamdată dacă procentul va fi 6%, 12% sau un altul.
„Avem o anvelopă pentru o mărire de 15%. Repet, eu nu pot fi de acord ca în acest moment să fie mărit pentru toată lumea cu 15%. Se va mări categoric la toată lumea la fel punctul de pensie. Nu ştiu dacă va fi 6%, va fi 12%.
Cert este că trebuie să oprim anumite sume pe care să le direcţionăm categoriilor defavorizate, pentru că aşa e nu numai creştineşte, aşa se face în orice economie. Asta aşteaptă oamenii de la intervenţia statului”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat joi într-o conferinţă de presă la Mehedinţi, dacă PSD ar agrea o variantă pe care liderul PNL Nicolae Ciucă le-ar fi propus-o liberalilor în şedinţa BPN de miercuri, potrivit unor surse politice, şi anume ca pensiile să fie majorate cu 6%.
Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, împreună cu domnul prim-ministru şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, vom veni şi vom anunţa cu exactitate cum se va întâmpla. Sunt scenarii de lucru. Mă bucur că şi PNL are scenarii de lucru. Şi noi avem scenariile noastre de lucru. În acest moment, ne aşezăm la masă şi vom lua decizia. Cu certitudine, anvelopa nominală va fi cât să cuprindă o mărire la toată lumea de 15% la pensie.
Iertaţi-mă nu pot să fiu de acord să măresc la fel pensia de 1.200 lei cu o pensie specială de peste 20.000 lei. Nu pot să fiu de acord ca unul să ia 180 lei şi altcineva să ia, în aceste momente, 2.000 lei. Este total incorect. Şi atunci în această anvelopă se vor menţine şi voucherele, tot pachetul social de anul acesta va fi menţinut şi anul viitor.
Este evident că din cauza inflaţiei trebuie să venim şi cu alte pachete pe zona socială şi aici domnul ministru de la Fonduri a găsit resursele ca şi din fonduri europene să venim cu aceste pachete sociale astfel încât să creem un echilibru corect în societatea românească”, a spus Marcel Ciolacu.
Potrivit unor surse, social-democaraţii ar vrea o creștere cu 10% a punctului de pensie, ceea ce se traduce printr-o majorare uniformă a tuturor pensiilor din sistemul public. Pe lângă creşterea punctului de pensie, PSD a propus acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu venituri mici. Ajutoarele ar urma să fie acordare, la fel ca anul trecut, la începutul şi la mijlocul anului.
PNL vrea o creștere a punctului de pensie cu 15%, ceea ce ar înseamnă o creștere uniformă a tuturor pensiilor din sistemul public bazat pe contributivitate. Potrivit preşedintelui Senatului, Alina Gorghiu, această creștere ar avea un impact bugetar de 18 miliarde de lei în 2023.
În cadrul ultimei ședințe de la PNL, mai mulţi lideri liberali s-au opus categoric variantei PSD de creștere a pensiilor, şi anume o creştere de 6.2% pentru toţi pensionarii şi apoi, progresiv, în funcție de venit, să fie date ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.
„Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și dl Președinte, și pentru că spune Marcel…Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați, ca să nu mai ieșim să comentăm altceva”, i-arfi răspuns Alina Gorghiu.
Nici Rareş Bogdan nu susţine propunerea PSD de majorare a pensiilor. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat joi seară că, dacă se decide o creştere a pensiilor cu 15%, este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensie peste 5.000 de lei să aibă această indexare, astfel este neconstituţional.
„Noi considerăm în continuare că rata inflaţiei trebuie acoperită de această creştere. Cei care au contribuit la ceea ce înseamnă sistemul de pensii fie că au 3.020, 2.100, sau 5.000 sau 7.000 de lei, este absolut normal să li se indexeze pensia, pentru că nu este constituţional altfel. Dacă noi decidem o creştere a pensiilor cu 15% atunci este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensia peste 5.000 de lei să aibă indexare la această pensie la fel cum e firesc ca şi cei între 4.000 şi 5.000 de lei pensie, respectiv 110.119 români să primească această indexare”, a spus Rareş Bogdan.
Şi Dan Motreanu a atras atenţia că varianta propusă de PSD „nu acoperă inflația în întregime”.
La rândul ei, Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a spus că o majorare cu 15% a punctului de pensie „este posibilă bugetar, ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB despre care se tot vaită ministrul Muncii”.