2025 va fi un an provocator din punct de vedere economic atât pentru antreprenori, cât și pentru angajați. Dacă la stat, salariile au fost înghețate prin ordonanța trenuleț, în cazul românilor care desfășoară activitate profesională în mediul privat se așteaptă majorări salariale, care să acopere măcar inflația.
„Nici companiile nu cred că au lucrurile atât de bine stabilite. Toată lumea așteaptă contracte noi, construcțiile sunt într-un stand-by, IT-ul este și el înghețat, sunt foarte multe domenii în care lucrurile sunt foarte incerte, ca industrie”, a declarat Cristina Profeanu, expert HR, pentru ziare.com.
Citește și: Avertismentul BNR pentru românii care fac plăți în numerar. Ce se întâmplă cu bancomatele din România
Companiile interesate de creșterea activității și totodată, de bunăstarea angajaților, a colaboratorilor, oferă majorări salariale anuale. În contextul turbulențelor socio-economice, majorările vor veni, dar vor fi mai mici decât cele din anii precedenți, mai spune expertul HR.
„În privința majorărilor salariile, acest lucru depinde de bugetul fiecărei companii. Cam fiecare companie are o politică anuală de majorare a salariilor, pentru că firmele știu că, altfel, angajații pleacă. Bineînțeles, există și excepții, companii care nu prea majorează salariile, ani de zile. Am întâlnit cazuri în care deși trecuseră doi ani, salariile nu fuseseră majorate, în ciuda inflației.
Oricum, nu cred că în 2025 companiile vor veni cu sume care să le impacteze semnificativ viața angajaților. Probabil, vor oferi sume raportate la inflația anuală, comunicată oficial. Însă, în realitate, inflația este mai mare decât cea declarată. Se spune că e de 10-14%, dar la unele produse sau servicii, noi resimțim această inflație poate la 50%. În acest caz, te poți alege cu o majorare, dar care nu te ajută foarte mult. Nu este neapărat o creștere a nivelului de trai, ci o încercare de menținere mai degrabă, poți să mai suporți anumite cheltuieli o perioadă de timp”, a mai precizat expertul în recrutare.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut este de 4050 lei lunar, în creștere cu 9,4% față de nivelul precedent, de 3700 de lei. Tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună, conform conform HG 1505/2024. În valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută. Astfel, în valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creșterea pe net de circa 9 %.
De majorarea salariului de bază minim la 4050 lei beneficiază 1,82 milioane salariați.
În schimb, de la 1 ianuarie 2025, firmele suportă un cost salarial complet la salariul minim de 4134 lei, în creștere cu 357 de lei (9,4%) față de nivelul precedent. Aici intră salariul net, impozitul pe venit, contribuția la pensie (CAS), contribuția la sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM).