Dorinel Umbrărescu este constructorul român cu cei mai mulți kilometri de autostradă și drumuri expres contractați. România are momentan peste 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres în exploatare, alți 834 km contractați și încă 95 km în licitație lucrări.
53% din lungimea contractată a rețelei și 45% din suma tuturor proiectelor (care e de aproximativ 13 miliarde euro fără TVA) aparțin grupului UMB al lui Dorinel Umbrărescu, potrivit unei analize a Asociației Pro Infrastructură, scrie romaniatv.net.
Pe șantierele lui Umbrărescu este un furnicar de utilaje și muncitori zi și noapte după ce constructor le-a promis lui Grindeanu şi Ciolacu livrări înainte de termenele contractate.
O explicație este aceea că angajații săi, care lucrează la A7, sunt foarte bine plătiți. Un șofer, de pildă, are un salariu cu mult mai mare decât un prefect.
Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a făcut publică această informație. „Un șofer (n.r. – care lucrează la Umbrărescu) câștigă mai mult decât un prefect. Decât orice prefect, nu doar de Vrancea. Și așa a reușit și are o adresabilitate și la rându-i după aceea o foarte mare solicitare de forță de muncă din partea celor care vor să vină să câștige, normal, mai bine.
Au revenit și din diaspora, cei care mergeau și făceau curse internaționale sau lucrau efectiv doar acolo pe utilaje sau pe camioane”, a spus prefectul.
Salariile foarte mari pe care le plătește constructorul român au făcut ca mulți meseriași din domeniu, plecați la muncă în străinătate, să revină acasă, aceștia lucrând acum la construcția de autostrăzi pentru firmele lui Umbrărescu.
Constructorul român Doriel Umbrărescu anunță, într-o rară ieșire publică, prilejuită de o vizită a autorităților pe șantierul Autostrăzii Moldovei, că va finaliza anul acesta și alte lucrări, precum cele de la tronsoane ale Autostrăzii Ford și Drumului Expres Brăila – Galați.
Declarația rară a lui Dorinel Umbrărescu a avut loc în contextul vizitei efectuate vineri de mai mulți politicieni pe șantierul lotului 2 al tronsonului Focșani – Bacău.
Cu această ocazie, premierul României, Marcel Ciolacu, a estimat că anul acesta urmează să fie dați în trafic 148 de kilometri din Autostrada Moldovei (A7).
La rândul său, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că este vorba despre patru loturi cu termen de finalizare în 2024, dar și de două loturi și jumătate, construite de UMB și care urmează să fie terminate în avans față de termenul contractual.
Guvernul Ciolacu turează motorul investițiilor publice cu ajutorul șantierelor de autostrăzi
Autoritățile au transmis noi imagini și de pe Autostrada A7 Buzău – Focșani, tronsonul 2 Vadu Pașii-Râmnicu Sărat.
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – SC Intertranscom Impex SRL;
Lungime: 30,8 km
Durată contract: 26 de luni (execuție);
Valoare contract: 1,317,073,556 de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Național De Redresare Și Reziliență (PNRR);
Autoritățile au transmis noi imagini și de pe Autostrada A7 Buzău – Focșani, Tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii, pe care Umbrărescu trebuie să îl deschidă în acest an.
Lungime: 4,6 km;
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL;
Durată contract: 20 de luni (execuție);
Valoare contract: 689,285,996 de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Național De Redresare Și Reziliență (PNRR);
Deocamdată, stadiul actual al lucrării este de 28%.
Lucrările și pe cele 4 tronsoane ale autostrăzii Buzău- Focșani (82,44 km), secțiune a A7, au fost reluate, constructorul român UMB înregistrând până acum progrese fizice cuprinse între 26% și 29% pe cele 4 tronsoane, anunțau recent autoritățile.
Conform contractelor, anul acesta trebuie finalizate Tronsoanele 1 (Buzău-Vadu Pașii, 4,6 km0 și 4 (Mândrești- Munteni, 10,94 de km).
Tronsoanele 2 (Vadu Pașii-Râmnicu Sărat, 30,8 km) și 3 (Râmnicu Sărat- Munteni, 36,1 km) au termene contractuale de finalizare anul 2025.
Cele 4 tronsoane, a căror construcție este finanțată prin PNRR, au o valoare însumată de 4,23 miliarde de lei (fără TVA).
Creșterea progresivă a ritmului de lucru va face posibilă deschiderea circulației anul acesta pe cel puțin 10,94 km din această secțiune a A7 (parte din Autostrada Moldovei).
Autoritățile au prezentat recent și iimagini aeriene de la lucrările demarate recent la nodul rutier de tip turbion de la intersecția autostrăzilor A7 și A8, în zona Pașcani – Sodomeni, județul Iași.
UMB a început lucrările la primul nod rutier de tip turbion din România, de la intersecția autostrăzilor A7 și A8, în zona Pașcani – Sodomeni, județul Iași.
Dorinel Umbrărescu și furnicarul UMB fac spectacol pe Autostrada Moldovei! Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A7
Lucrările sunt parte a proiectului Autostrăzii A7, Bacău – Pașcani (Lot 3, Mircești – Pașcani).
Constructorul are mobilizate în acest punct aproximativ 70 de utilaje și 50 de autobasculante.
Antreprenor: ASOCIEREA S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L.
Lungime Lot 3: 28,094 km;
Data semnare contract: 15.02.2023
Durată execuție: 30 luni;
Valoare contract: LOT 3: 1.765.928.288,22 lei fără TVA;
Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile – PNRR
În noiembrie, Executivul a aprobat, prin memorandum, negocierea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 600 milioane de euro, pentru susținerea proiectului Autostrada A7 România – Cofinanțare aferentă Mecanismului de Redresare și Reziliență B – și a semnării acestuia.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin acest memorandum, Ministerul Finanțelor solicită Ministerului Afacerilor Externe acordarea împuternicirii de semnare a contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 600 de milioane euro, pentru susținerea proiectului Autostrada A7.
„Un prim contract de finanțare, în valoare de 600 milioane euro, a fost semnat între România și BEI în data de 14 iunie 2023 și este destinat sprijinirii realizării unor secțiuni din cadrul autostrăzii A7, în lungime de 319 km (Ploiești – Pașcani). Acesta a fost aprobat în Parlament. Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de construcția unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2 x 2 benzi de circulație, între Ploiești și Pașcani. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secțiuni: Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău – Focșani, cu o lungime de 82,44 km; Focșani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km”, se precizează în comunicat.
Grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu, va finaliza anul acesta lucrările la tronsonul 4 (31,82 km) al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), la Drumul Expres Brăila – Galați (10,77 km) și la Autostrada A7 Buzău – Focșani (82,44 km), potrivit declarațiilor omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, care controlează cel mai mare grup românesc din domeniul construcțiilor de drumuri. Pasionații de infrastructură au început deja pariurile dacă UMB va reuși să finalizeze anul acesta 125 de kilometri de autostradă și drum expres.