Cu cât pot depăşi şoferii viteza legală fără a fi amendaţi. Conform legii, șoferii pot depăși limita de viteză impusă pe un anumit sector de drum fără a risca amendă, dar doar în anumite limite. Dacă radarul înregistrează o depășire semnificativă a vitezei, șoferul va fi sancționat.
Deși legislația impune anumite limite de viteză, sancțiunile nu se aplică imediat ce acestea sunt depășite. „Legislația rutieră prevede o toleranță legală de 9 kilometri pe oră. Practic, cine depășește viteza legală cu 1 kilometru pe oră nu va fi sancționat, dar dacă depășește cu 10 kilometri pe oră, va primi amendă”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, într-o emisiune la Digi FM. Sancțiunile se aplică etapizat, în funcție de clasa de sancțiuni în care se încadrează abaterea șoferului.
Șoferii pot depăși cu până la 9 km/h viteza maximă legală fără a fi amendați. Totuși, legislația prevede sancțiuni pentru depășirea limitei de viteză cu cel puțin 10 km/h.
Citeşte şi: Care este viteza exactă pentru a economisi combustibil. Cum să reduci consumul unui vehicul
Sancțiunile pentru depășirea vitezei sunt următoarele:
Punctul de amendă este plafonat la 165 de lei în prezent. Astfel, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 3.300 de lei.
În cazul unui accident rutier, dacă se stabilește că viteza era peste limita legală, chiar și cu 2-3 km/h, iar această diferență putea preveni accidentul, instanța de judecată poate decide că accidentul s-a produs din culpă comună. De asemenea, poate pune întreaga vină pe șoferul care a depășit viteza legală. De aceea, chiar dacă există o marjă de toleranță, este indicat să circulăm sub limita legală de viteză pentru a evita orice risc.