Cu cât s-a scumpit coşul de cumpărături. Specialiştii susţin că se înregistrează o creştere cu peste 30% la coşul de cumpărături. Concret, un bucureștean trebuie să scoată acum din buzunar cu 20-30 de lei mai mult pentru aceleași produse. Dacă în urmă cu şase luni un român plătea 80 de lei pentru un coș care conținea pâine, lapte, carne, ouă, apă, suc și bere, acum toate aceste produse costă cu 20-30 de lei mai mult.
Această majorare a preţurilor are loc în contextul războiului ruso-ucrainean. Aceste două ţări deţin un procent important din comerţul mondial cu cereale. Autoritățile de la Paris au afirmat faptul că cerealele precum porumbul sau rapița sunt mai scumpe cu 50% faţă de acum jumătate de an, potrivit bzi.ro
Alimentele care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri sunt făina şi uleiul. Asta deși România este în top 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea soarelui. Aceste două alimente pot fi acum achiziţionate la preţuri cu 40-60% mai mari decât în urmă cu jumătate de an.
Astfel, dacă un kilogram de făină tip 650 de Băneasa costa, în septembrie 2021, 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%). De asemenea, dacă un litru de Untdelemn de la Bunica costa 5,7-6,75 de lei în aceeaşi perioadă, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%).
Aceste majorări se datorează scumpirii materiilor prime. Așadar, făina are la bază grâul care costă acum 380 de euro pe tonă, cu 60% mai scump decât în urmă cu jumătate de ani. O tonă de floarea soarelui costă, în prezent, 1200 de euro.
Citeste si Majorarea salariului minim pe economie, anulată de scumpiri
Ca urmare a războiului declanşat în Ucraina, Rusia a fost izolată aproape complet pe piaţa internațională. Autorităţile au interzis exportul de cereale, iar pe lângă asta au impus şi un plafon maxim de cumpărare a alimentelor de bază. Astfel, alimentele au fost raţionalizate în mai multe zone din Federația Rusă.
Ministrul rus al Agriculturii a explicat faptul că nu există o problemă cu alimentele, dar că există o creștere accentuată a cererilor de achiziție a produselor alimentare de bază, ceea ce are drept consecinţă o penurie de alimente.