Ați plăti 35.ooo de euro pentru o brățară? Indiferent de răspuns, aflați că cineva a făcut-o deja, în această săptămână, la o licitație organizată de casa Artmark în București. Prețul de pornire a fost 7.000 de euro.
Brățara dacică vândută cu 35.000 de euro este veche de 3.000 de ani. ”Provine din localitatea Costești, județul Argeș, dintr-o colecție privată moștenită pe linie maternă timp de șase generații. Conform relatărilor familiei, Neacșu R. Ilie și Neacșu Rada au lăsat fiicei lor Catrina Caterina, care, mai apoi, a lăsat fiicei Catrina Ioana, străbunica actualului deținător. Aceasta a fost luată în evidență și ofertată în 2007 de către Muzeul Național de Istorie al României”, a precizat casa de licitații Artmark.
Valoroasa bijuterie, mai spun cei de la Artmark, reprezintă o descoperire rară pentru zona Munteniei și perioada cronologică de referință. ”Nu sunt cunoscute analogii directe pentru teritoriul actual al României”, subliniază casa de licitații.
Noul proprietar al brățării a decis să o păstreze… la muzeu. Mai exact, la dorința lui, podoaba va fi expusă la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
”Ne bucurăm că sunt colecţionari, aşa cum se întâmplă şi în cazul de faţă, care, atunci când achiziţionează o piesă importantă, cum este şi această brăţară dacică, doresc să o expună pentru o perioadă de timp într-un muzeu, pentru ca şi publicul larg să o poată vedea. (…) Este pentru prima dată când Muzeul Brukenthal poate expune o piesă de o asemenea importanţă pentru istorie, care provine din perioada dacică, dintr-o colecţie privată. Este o premieră pentru noi”, a declarat directorul Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Alexandru Constantin Chituţă, citat de news.ro.
Citește și Se dau bani de la stat: cel puţin 300 de lei pe lună timp de aproape doi ani. Care sunt condiţiile
Experții spun că brățara datează, cel mai probabil, din prima Epocă a Fierului. ”Cu siguranţă, a fost purtată. Dincolo de valoarea intrinsecă a unui obiect de tezaur, este un obiect care indică foarte bine evoluţiile sociale şi politice din spaţiul românesc. Aşadar, este un act extraordinar să poţi să licitezi pentru o astfel de piesă”, a explicat prof. univ. dr. Carol Căpiţă, din cadrul Departamentului de Istorie Antică şi Arheologie al Facultăţii de Istorie Bucureşti.