În România, prețul unui kilogram de mere din producția locală a ajuns să coste în medie 0,89 de euro pe rafturile magazinelor în luna martie a acestui an, reprezentând o creștere semnificativă de 54% față de prețul inițial de la fermier, care a fost de 0,35 euro per kilogram.
Analiza detaliată a dezvăluit că adaosurile cele mai semnificative pe lanțul de aprovizionare sunt adăugate de către stațiile de sortare și ambalare, acestea contribuind cu aproximativ 31% la prețul final al produsului, adică 0,18 euro pe kilogram, potrivit Economica.
Retailerii au adăugat apoi un adaos de aproximativ 17%, ceea ce a dus la un preț final de 0,13 euro pe kilogram mai mare decât prețul la care marfa a fost livrată de la stația de ambalare.
Comparativ cu alte state europene, România se află printre țările cu cea mai mică diferență între prețul de la fermier și prețul de la raft. În Ungaria, Spania și Franța, de exemplu, prețurile se dublează pe lanțul de distribuție, ajungând până la 118% și, respectiv, 114%.
În Ungaria, un kilogram de mere costă aproximativ 0,78 euro în magazine, față de 0,35 euro cât costă la poarta fermei și 0,74 euro la stația de ambalare. Asemenea României, cel mai mare adaos este adăugat de ambalatori.
În Spania, prețul unui kilogram de mere pentru consumatorul final ajunge la 1,4 euro, față de 0,65 euro la poarta fermei și 1,03 euro la stația de ambalare. Sortarea și ambalajul adaugă astfel la preț 56%, în timp ce comercianții își pun alți 39%.
În Franța, prețul crește cu 98% de la fermier la stația de sortare și ambalare și cu încă 39% la raft.
Germania și Polonia înregistrează, de asemenea, creșteri semnificative în prețurile merelelor pe lanțul de aprovizionare, cu adaosuri de 98%, respectiv 94%. În Germania, centrele de depozitare și ambalare adaugă în medie doar 10%, restul fiind adaosul pus de către retaileri. În Polonia, adaosurile sunt similare celor din celelalte state membre analizate.
Această analiză detaliată a prețurilor merelelor relevă discrepanțe semnificative în modul în care lanțul de aprovizionare afectează costurile pentru consumatori în diferite țări europene, subliniind importanța transparenței și a eficienței în procesul de distribuție a produselor agricole.