Peștele de sticlă care se așeza pe televizor reprezenta un important element de decor în sufrageriile din apartamentele românilor în perioada comunistă. După Revoluție, când românii au călătorit spre occident și au început să aibă acces la mai multe informații, să citească despre amenajarea locuințelor, peștele din sticlă a dispărut de pe televizor sau din vitrine, fiind considerat un kitsch. De-a lungul anilor, numărul peştilor de sticlă din casele românilor s-a redus.
Acum, nostalgicii acelor vremuri colecționează obiecte din perioada comunistă, iar printre ele se numără și bibelouri.
Pe site-urile de anunțuri din România se găsest la vânzare tot felul de obiecte pe care românii le aveau în trecut în case, de la carpete cu ”Răpirea din Serai”, „Tigrii” și „Păunul”, la tot felul de bibelouri între care peștele de sticlă. Prețurile afișate nu sunt deloc de neglijat. Încep de la 100 de lei pentru modele simple şi poate ajunge chiar la 500 de lei pentru peştele din sticlă de Murano, o variantă destul de rară a acestui bibelou.
Cât a ajuns să coste o carpetă cu „Răpirea din Serai” în 2023. Celebra scenă așezată la loc de cinste în sufrageria bunicilor se vinde la prețuri uriașe
„Răpirea din Serai” a fost o mândrie, iar apoi a devenit definiția kitschului, însă acum celebra carpetă a redevenit un obiect de artă. Cine o are acasă se poate îmbogăți, căci pe internet și la licitații se vinde cu prețuri enorme.
Celebra scenă în care o tânără este răpită din dragoste din palatul lui Selim Pașa, din Turcia actuală. Peste 200 de ani, imaginea a pătruns în aproape toate casele românilor.
În perioada comunismului, carpeta cu „Răpirea din Serai” era la loc de cinste pe peretele din sufragerie. În prezent, hipsterii au readus carpeta bunicilor la rang de artă și este din nou la mare căutare.
Cei care au păstrat-o au mare noroc acum. Dacă aceasta nu se potrivește stilului lor, o pot vinde. Pe intenrent și la licitații se găsește cu prețuri de sute sau zeci de mii de lei.
„Mai mult de 40% din populaţia Româniie cred că avea răpirea pe perete. Asta reprezintă o copilărie. A noastră. Toţi oamenii care au prins perioada comunistă ştiu despre această carpetă”, a dezvăluit Adrian Rebenciug, manager terasă, pentru observatornews.ro.
Citește și: Pâinea cu dovleac, un adevărat deliciu al toamnei. Cu greu îi poate fi uitat gustul