Cetățenii din Dăbuleni s-au apucat să vândă curmale, spre marea surprindere a specialiștilor asiatici. Livezile de curmali chinezești din Oltenia reprezintă o noutate de zile mari în zonă, dar și o modalitate interesantă de a face profit.
Cetățenii din Dăbuleni nu se mai ocupă în prezent de pepeni, deoarece au trecut sezonul lor, dar acum se ocupă de curmale. Livada de curmali chinezești din Dăduleni dă anul acesta o producție impresionantă, de până la 10 tone. În momentul în care pomii ajung la maturitatea, cantitatea de fructe va fi de patru ori mai mare. Acest câștig ajunge și la suma de 100.000 de euro.
Specialiștii chinezi s-au dus în Oltenia și au rămas impresionați atunci când au văzut culturile exotice care rezistă foarte bine în România. În ultimii patru ani au fost aduse șase soiuri de curmali chinezești la centrul de la Dăbuleni. În prezent, plantația de curmali a ajuns la un hectar, dar cei care se ocupă de această afacere cu influențe asiatice au în plan să o mărească.
Din punct de vedere fitofarmaceutic, curmalele pot fi folosite de la frunze, semințe șo fructe. Un pui de curmal chinezesc costă în România 65 de lei. Începând cu acest an, producția acestor fructe va ajunge și în magazinele din țară. La noi, kilogramul de curmale se vinde cu 10 – 15 euro, respectiv 50 – 75 de lei. Prețul pe kilogram în alte țări ajunge și la 30 de euro.
Piersicii și caișii au fost afectați de schimbările climatice în România, însă curmalele chinezești nu a avut nicio problemă în culturi. Producțiile de curmale sunt asigurate în fiecare an. Singura problemă cu care se confruntă producătorii de la Dăduleni este că aceste fructe nu sunt foarte cunoscute în România. Dobrogenii le spun măsline dobrogene curmalelor, știind că sunt foarte sănătoase. Pentru sănătatea lor, chinezii mănâncă câteva curmale pe zi, care sunt extrem de bogate în vitamina C.
Citește și: Dieta prin care scapi de balonare și retenție de apă. Cori Grămescu: „Eu am slăbit 40 de kilograme”