Deși coaliția de guvernare a decis plafonarea temporară a prețurilor, tarifele sunt mai mari decât cele de dinainte de liberalizare. Mai mult, acestea vor fi influențate de limita de consum. 68 de bani vor plăti cei care vor consuma foarte puțin, deci până în 100 de kilowați pe lună, 80 de bani vor plăti cei care nu depășesc un consum lunar de 255 de kilowați.
Atenție, cei care vor depăși plafonul, vor achita 1 lei pe kilowat. În cazul industriei mari, preţul ar putea ajunge la 1,30 lei pe kilowatt, scrie Antena 3.
Actul normativ ar urma să fie gata pe data de 1 noiembrie 2022.
Pentru un apartament cu trei camere, cu un consum lunar de 280 kilowați, factura ajunge la 266,5 lei. După plafonare, la un calcul simplu, prețul va fi de 229 lei, deci mai mic cu 37,5 lei, arată sursa citată.
Rămâne de văzut cât de bine se va descurca executivul cu cheltuielile mari la energie. Deși Ursula von der Leyen cere statelor membre UE să facă economie la energie, Guvernul de la Palatul Victoria nu are în plan să revină la școala online, care s-a dovedit a fi un eșec, în perioada COVID.
„Partea aceasta de trecere a școlilor în online din cauza termiei nu are loc în discuția noastră, pentru că am discutat, așa cum spuneam cu mult timp înainte, despre măsurile care trebuie luate, astfel încât să fie asigurate toate condițiile.
Nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie în condițiile în care și astăzi, când discutăm, căutăm soluții, astfel încât derularea procesului de învățământ coerent, fără niciun fel de alte sincope”, a declarat Nicolae Ciucă, joi.