Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a încercat să răspundă la cea mai importantă întrebare a momentului: la ce preţuri ar trebui să se aştepte românii în această iarnă la facturi.
„Există pe piaţa internaţională această creştere uriaşă a gazului. Corelat cu asta e creşterea preţului gigacaloriei. Noi, Bucureştiul, avem doar compania care face distribuţie. E o problemă comună pe care o au şi alte oraşe. Subvenţia pe care o dădeau nu mai este suportabilă. Au existat mai multe discuţii cu Asociaţia Municipiilor. A fost una la începutul săptămânii, cred că decizia se va lua repede. Guvernul trebuie să ajute”, a spus Nicuşor Dan.
La ce preţuri să se aştepte românii în această iarnă?
„Trebuie să spun că de ani de zile Primăria subvenţionează o parte importantă a preţului gigacaloriei. Am spus că acest raport nu va descreşte în defavoarea cetăţeanului. E nevoie de un sprijin de la Guvern pentru asta. Au existat discuţii între Asociaţia Municipiilor şi Guvern. La această discuţie au fost două teme: chestiunea generală a subvenţiei pentru localităţile din România şi propunerea mea a fost că singura soluţie echitabilă e o acţiune directă pe preţul gigacaloriei. În acest moment aşa funcţionează sistemul. Preţul gigacaloriei e aproape uniform la nivel naţional. E stabilit în baza unei medii a preţului gazelor pe care le au producătorii. Propunerea mea e să te uiţi şi să acţionezi direct pe preţul gigacaloriei de la producători”.
Pentru un apartament de trei camere factura la întreţinere va creşte cu cât?
„Acest răspuns nu există în acest moment în numere. Nici dacă va creşte nu pot să spun în acest moment. E posibil ca prin intervenţia Guvernului sau a Parlamentului să fie subvenţionată diferenţa dată de această creştere a gazului”, a spus Nicuşor Dan.
Dacă nu se va subvenţiona?
„Sunt optimist că va exista o intervenţie la nivel naţional”.
Căldură va fi în case în Bucureşti?
„Nu am reuşit să fac mari schimbări. Când eşti autoritate publică trebuie să faci o achiziţie publică, un studiu de fezabilitate, toate astea durează. Nu am găsit această documentaţie gata, trebuie făcută. Pe termen mediu pe acest mandat va fi mai bine. În această vară s-au făcut acele reparaţii care au fost necesare. Asta s-a putut face în acest an.
Din 1000 km sunt undeva între 100 şi 150 care au mai puţin de 10 ani şi care au mai puţin de 20 de ani cam de acelaşi ordin. Am reabilitat 15 din 700 anul acesta. Se poate ajunge la 50 într-un an, având în vedere că achiziţiile sunt făcute. Din păcate, 50 de kilometri pe an e o limită. Nu poţi lucra în mai multe locuri deodată. Deocamdată am făcut paşii procentuali”.
Vine şi din lipsa de eficienţă şi pierderile de pe reţea?
„Pierderile sunt de 37%. Plus o lipsă a producătorului în sine”.
„Am preluat o Primărie care era practic în faliment. Conturile erau blocate, nu puteam să facem nicio investiţie. De exemplu, nu puteam să facem EURO 2020. Primul lucru pe care l-am făcut… noi acum suntem solvabili şi credibili pe piaţă”.
Citeşte şi Nicuşor Dan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu s-a vaccinat anti-Covid: „Nu am avut timp”