Cu cât vor creşte pensiile românilor. Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, urmând să fie recalibrate în septembrie. Acest lucru va duce la stabilirea unui punct de pensie de 2.032 lei. De asemenea, noua lege prevede o serie de modificări semnificative, inclusiv egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani și stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
Un aspect important al noii legi este introducerea unei formule noi de calcul pentru determinarea pensiei, bazată pe valoarea punctului de referință și numărul total de puncte acumulate de către asigurat. Această formulă are în vedere punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele perioadelor asimilate și necontributive.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat că, conform noilor prevederi, toate veniturile contributive vor fi luate în calcul, iar munca și educația vor fi recompensate corespunzător. Astfel, cei care au muncit mai mult de 25 de ani vor beneficia de puncte de stabilitate, asigurându-și astfel o pensie mai consistentă. Noua lege are ca principal obiectiv asigurarea unei distribuții echitabile a pensiilor pentru muncă și contribuții egale.
„În indemnizația minimă socială sunt peste 1,2 de milioane de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate. În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.
Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri. În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ. Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.
În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a spus ministra muncii la Antena 3.
Formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: