Cu cât vor creşte preţurile la spitalele private după oprirea decontării serviciilor de către CNAS

Dacă până acum serviciile medicale din spitalele private erau destul de costisitoare pentru cei mai mulţi români, după ce va intra în vigoare decizia ministrului Sănătăţii de oprire a decontării serviciilor medicale efectuate în spitalele private, tratarea pacienţilor în spitalele private va deveni un lux. Preţurile la privat vor creşte cu până la 20%, potrivit România TV. Potrivit managerilor de spitale private, dacă va fi pusă în practică masura propusă de ministrul Sănătăţii, în pierdere vor ieşi pacienţii. "Banii trebuie să urmărească pacientul, nu politicile guvernamentale", consideră Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.
Romania TV
15 ian. 2013, 10:25
Cu cât vor creşte preţurile la spitalele private după oprirea decontării serviciilor de către CNAS

Cele mai afectate de o asemenea decizie vor fi gravidele. Cele mai multe femei însărcinate, speriate de condiţiile din spitalele de stat şi dorind ca experienţa naşterii să nu fie una traumatizanta, alegeau spitalele private. Dacă în medie o naştere costă aproximativ 8.000 de lei, de la 1 martie, aceleaşi servicii pentru proaspetele mamici vor fi suportate de acestea integral din buzunar şi vor ajunge până la 9.600 de lei, informează România TV.

Preţul unei banale operaţii de apendicită va creşte de la aproximativ 5.000 de lei până la 6.000 de lei. O intervenţie pentru a corecta o deviaţie de sept va costa şi ea cu 400 de lei mai mult.

La intervenţiile chirurgicale mai complexe, delicate şi deci costisitoare. Acolo se va simţi creşterea mai de preţ. O operaţie la sistemul nervos central care costa acum cam 36.000 de lei ar putea costa pacientul până până la 43.000 de lei dacă alege o intervenţie chirurgicală la privat.

Cât pierd spitalele private dacă intră în vigoare măsura anunţată de ministrul Sănătăţii

Măsura anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării spitalelor private din fondul de asigurări obligatorii va reduce semnificativ veniturile pe care instituţiile private le vor primi de la stat.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, spitalele private din România primesc între 6 şi 17 la sută din sumele alocate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate unităţilor sanitare publice.

„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanţarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătatre spitalelor dintr-un judeţ, între 6 şi 17 la sută merg către spitalele private. Aceste unităţi ar trebui finanţate prin asigurări private sau complementare şi nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat, duminică, secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Cel mai mare contract încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate şi un spital privat este cel cu Sanador, care a primit 15,18 milioane de lei în 2012, scrie evz.ro.

Citeşte şi Sistarea finanţării unităţilor private, criticată de managerii spitalelor

Cel de-al doilea perdant în urma modificărilor anunţate de Nicolăescu ar fi Medlife, care are un contract cu CNAS, împreună cu Spitalul de Pediatrie Medlife, de 3,8 milioane de lei. Reţeaua Regina Maria are un contract de 1,5 milioane cu Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce Spitalul Delta a primit 1,1 milioane de lei din asigurările de sănătate de anul trecut.

Valori mai mici ale contractelor cu CNAS au Spitalul Euroclinic (1 milion de lei), Euromedic (0,9 milioane lei), Spitalul West Eye (0,3 milioane lei), Medicover (0,2 milioane lei) şi Proestetica Medical (0,1 milioane lei).

Spitalul „Regina Maria”: Avem doar 5% din cifra de afaceri decontată cu CNAS, în timp se vor simţi şi efecte financiare

Prin decizia anunţată de ministrul Nicolaescu opţiunile pe care le au pacienţii români sunt restrânse, alegerea între oferta statului şi oferta privată devenind nonalegere pentru că nu va mai permite cântărirea reală a avantajelor şi a dezavantajelor celor două sisteme. Factorul de preţ va deveni determinant pentru oameni să se hotărască dacă aleg sistemul privat sau sistemul de stat. Toţi contribuabilii care cotizează  de ani de zile şi au dreptul la banii din fondul de sănătate sunt puşi în situaţia de a nu beneficia de aceste bunuri acolo unde aleg să se trateze.  Sistemul privat a introdus noi standarde de calitate şi de relaţionare cu pacienţii şi trebuie privit ca o alternativă„, a declarat la România TV Wargha Enayati, fondatorul Rețelei private de sănătate „REGINA MARIA”.

Întrebat dacă spitalul pe care îl conduce va fi nevoit să crească preţurile, în cazul în care propunerea ministrul Sănătăţii de oprire a decontării prin Casa Naţională de Sănătate a serviciilor medicale în spitalele private va fi pusă în aplicare, Wargha Enayati a răspuns că „în ceea ce priveşte serviciile spitalului sunt cazul fericit care nu va fi afectat de această măsură deoarece avem doar 5% din cifra de afaceri decontată cu CNAS, dar în timp sigur că se vor simţi şi efecte financiare„.

Sanador: E dreptul pacientului să se trateze unde vrea. Ce primim prin CNAS nu sunt fonduri publice

Cei care vin în spital la noi prin Casă vin pe orice fel de serviciu medical. Noi avem un decont hotărât pe baza unei anexe de contract. Nici un spital nu are aceeaşi sumă de decontare. La noi este în jur de 2.000 şi ceva pe caz externat. Ce primim prin Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt fonduri publice. Este un fond unic unde contribuie atât angajatorul, cât şi angajatul, iar contractele încheiate între CNAS şi spitale sunt contracte civile, de decontări de servicii. Este o confuzie ceea ce spune domnul ministru şi îmi pare rău că el nu a consultat un jurist, consideră Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.

În opinia proprietarului Sanador, ministrul Sănătăţii nu poate decide la ce unităţi medicale să meargă românii care plătesc asigurare medicală. „Este o discriminare. Eu am contribuit, angajatorul meu a contribuit şi el pentru mine, am dreptul să mă duc unde vreau eu. Banii trebuie să mă urmărească pe mine, nu politicile guvernamentale”, a declarat pentru Gândul Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.

Medlife: Indiferent de implementarea măsuri anunţate de ministrul Sănătăţii, preţurile vor rămâne nemodificate în toate unităţile şi după 1 martie

Ne exprimăm neutralitatea privind această potenţială măsură a Ministerului Sănătăţii. În măsura în care o asemenea restricţionare va intra în vigoare începând cu data de 1 Martie 2013, este important ca aceasta să se aplice unitar, FĂRĂ NICIO EXCEPŢIE, către toate unităţile private cu paturi, cu spitalizare continuă sau de zi din ţară, indiferent de specialitate sau forma de organizare, pentru a nu crea dezechilibre în piaţa serviciilor medicale. În cazul în care, totuşi, se va decide continuarea finanţării spitalelor private din fonduri publice, este important ca alocarea să se facă pe baze transparente şi clare în toate judeţele ţării cât şi în Bucureşti.

În anul 2012, MedLife a contractat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o sumă foarte mică raportată la cifra de afaceri şi de aceea compania noastră va fi mai puţin afectată de aplicarea unei asemenea măsuri. Vrem să asigurăm toţi clientii MedLife de faptul că, indiferent de implementarea unei asemenea măsuri, preţurile vor rămâne nemodificate în toate unităţile noastre teritoriale şi după data de 1 martie 2013„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Mihai Marcu, PreşedinteMedLife.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sâmbătă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte