Cu cât vor creşte preţurile la spitalele private după oprirea decontării serviciilor de către CNAS

Dacă până acum serviciile medicale din spitalele private erau destul de costisitoare pentru cei mai mulţi români, după ce va intra în vigoare decizia ministrului Sănătăţii de oprire a decontării serviciilor medicale efectuate în spitalele private, tratarea pacienţilor în spitalele private va deveni un lux. Preţurile la privat vor creşte cu până la 20%, potrivit România TV. Potrivit managerilor de spitale private, dacă va fi pusă în practică masura propusă de ministrul Sănătăţii, în pierdere vor ieşi pacienţii. "Banii trebuie să urmărească pacientul, nu politicile guvernamentale", consideră Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.
Romania TV
15 ian. 2013, 10:25
Cu cât vor creşte preţurile la spitalele private după oprirea decontării serviciilor de către CNAS

Cele mai afectate de o asemenea decizie vor fi gravidele. Cele mai multe femei însărcinate, speriate de condiţiile din spitalele de stat şi dorind ca experienţa naşterii să nu fie una traumatizanta, alegeau spitalele private. Dacă în medie o naştere costă aproximativ 8.000 de lei, de la 1 martie, aceleaşi servicii pentru proaspetele mamici vor fi suportate de acestea integral din buzunar şi vor ajunge până la 9.600 de lei, informează România TV.

Preţul unei banale operaţii de apendicită va creşte de la aproximativ 5.000 de lei până la 6.000 de lei. O intervenţie pentru a corecta o deviaţie de sept va costa şi ea cu 400 de lei mai mult.

La intervenţiile chirurgicale mai complexe, delicate şi deci costisitoare. Acolo se va simţi creşterea mai de preţ. O operaţie la sistemul nervos central care costa acum cam 36.000 de lei ar putea costa pacientul până până la 43.000 de lei dacă alege o intervenţie chirurgicală la privat.

Cât pierd spitalele private dacă intră în vigoare măsura anunţată de ministrul Sănătăţii

Măsura anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării spitalelor private din fondul de asigurări obligatorii va reduce semnificativ veniturile pe care instituţiile private le vor primi de la stat.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, spitalele private din România primesc între 6 şi 17 la sută din sumele alocate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate unităţilor sanitare publice.

„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanţarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătatre spitalelor dintr-un judeţ, între 6 şi 17 la sută merg către spitalele private. Aceste unităţi ar trebui finanţate prin asigurări private sau complementare şi nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat, duminică, secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Cel mai mare contract încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate şi un spital privat este cel cu Sanador, care a primit 15,18 milioane de lei în 2012, scrie evz.ro.

Citeşte şi Sistarea finanţării unităţilor private, criticată de managerii spitalelor

Cel de-al doilea perdant în urma modificărilor anunţate de Nicolăescu ar fi Medlife, care are un contract cu CNAS, împreună cu Spitalul de Pediatrie Medlife, de 3,8 milioane de lei. Reţeaua Regina Maria are un contract de 1,5 milioane cu Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce Spitalul Delta a primit 1,1 milioane de lei din asigurările de sănătate de anul trecut.

Valori mai mici ale contractelor cu CNAS au Spitalul Euroclinic (1 milion de lei), Euromedic (0,9 milioane lei), Spitalul West Eye (0,3 milioane lei), Medicover (0,2 milioane lei) şi Proestetica Medical (0,1 milioane lei).

Spitalul „Regina Maria”: Avem doar 5% din cifra de afaceri decontată cu CNAS, în timp se vor simţi şi efecte financiare

Prin decizia anunţată de ministrul Nicolaescu opţiunile pe care le au pacienţii români sunt restrânse, alegerea între oferta statului şi oferta privată devenind nonalegere pentru că nu va mai permite cântărirea reală a avantajelor şi a dezavantajelor celor două sisteme. Factorul de preţ va deveni determinant pentru oameni să se hotărască dacă aleg sistemul privat sau sistemul de stat. Toţi contribuabilii care cotizează  de ani de zile şi au dreptul la banii din fondul de sănătate sunt puşi în situaţia de a nu beneficia de aceste bunuri acolo unde aleg să se trateze.  Sistemul privat a introdus noi standarde de calitate şi de relaţionare cu pacienţii şi trebuie privit ca o alternativă„, a declarat la România TV Wargha Enayati, fondatorul Rețelei private de sănătate „REGINA MARIA”.

Întrebat dacă spitalul pe care îl conduce va fi nevoit să crească preţurile, în cazul în care propunerea ministrul Sănătăţii de oprire a decontării prin Casa Naţională de Sănătate a serviciilor medicale în spitalele private va fi pusă în aplicare, Wargha Enayati a răspuns că „în ceea ce priveşte serviciile spitalului sunt cazul fericit care nu va fi afectat de această măsură deoarece avem doar 5% din cifra de afaceri decontată cu CNAS, dar în timp sigur că se vor simţi şi efecte financiare„.

Sanador: E dreptul pacientului să se trateze unde vrea. Ce primim prin CNAS nu sunt fonduri publice

Cei care vin în spital la noi prin Casă vin pe orice fel de serviciu medical. Noi avem un decont hotărât pe baza unei anexe de contract. Nici un spital nu are aceeaşi sumă de decontare. La noi este în jur de 2.000 şi ceva pe caz externat. Ce primim prin Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt fonduri publice. Este un fond unic unde contribuie atât angajatorul, cât şi angajatul, iar contractele încheiate între CNAS şi spitale sunt contracte civile, de decontări de servicii. Este o confuzie ceea ce spune domnul ministru şi îmi pare rău că el nu a consultat un jurist, consideră Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.

În opinia proprietarului Sanador, ministrul Sănătăţii nu poate decide la ce unităţi medicale să meargă românii care plătesc asigurare medicală. „Este o discriminare. Eu am contribuit, angajatorul meu a contribuit şi el pentru mine, am dreptul să mă duc unde vreau eu. Banii trebuie să mă urmărească pe mine, nu politicile guvernamentale”, a declarat pentru Gândul Florin Andronescu, proprietarul spitalului Sanador.

Medlife: Indiferent de implementarea măsuri anunţate de ministrul Sănătăţii, preţurile vor rămâne nemodificate în toate unităţile şi după 1 martie

Ne exprimăm neutralitatea privind această potenţială măsură a Ministerului Sănătăţii. În măsura în care o asemenea restricţionare va intra în vigoare începând cu data de 1 Martie 2013, este important ca aceasta să se aplice unitar, FĂRĂ NICIO EXCEPŢIE, către toate unităţile private cu paturi, cu spitalizare continuă sau de zi din ţară, indiferent de specialitate sau forma de organizare, pentru a nu crea dezechilibre în piaţa serviciilor medicale. În cazul în care, totuşi, se va decide continuarea finanţării spitalelor private din fonduri publice, este important ca alocarea să se facă pe baze transparente şi clare în toate judeţele ţării cât şi în Bucureşti.

În anul 2012, MedLife a contractat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o sumă foarte mică raportată la cifra de afaceri şi de aceea compania noastră va fi mai puţin afectată de aplicarea unei asemenea măsuri. Vrem să asigurăm toţi clientii MedLife de faptul că, indiferent de implementarea unei asemenea măsuri, preţurile vor rămâne nemodificate în toate unităţile noastre teritoriale şi după data de 1 martie 2013„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Mihai Marcu, PreşedinteMedLife.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sâmbătă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gara din România care a fost demolată pentru a se construi una modernă. Aparține unui oraș important și va fi ridicată la standarde europene. Va avea lift panoramic, din sticlă, construit în exterior
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Prima ninsoare aduce zăpadă și turiști pe pârtiile din stațiunile montane
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy