Cu ce acrește Saveta Bogdan ciorba de miel. Cunoscuta cântăreață de muzică populară este născută în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud și obișnuiește să gătească specific zonei, așa cum făcea și mama ei.
Saveta Bogdan a pregătit deja meniul pentru Paște. Printre bunătățile pe care le va avea pe masa de sărbătoare se numără drobul de miel, ouăle roșii dar și ciorba de miel. Cântăreața a dezvăluit că are un mic secret în ceea ce privește ciorba de miel. Ca să aibă gustul pe care îl avea în copilărie, vedeta acrește ciorba cu lapte acru „în bărbânță”, un produs alimentar bio.
„Voi prepara și ciorbă de miel, dar nu o acresc cu borș, cum văd, pe aici, pe la București. Folosesc laptele acru de oi, în bărbânță, specific zonei mele natale, așa cum de altfel am văzut în casa părintească.
Ciorba are astfel un gust nemaipomenit! Încercați și veți vedea diferența. În meniu mai am și pască din aluat de cozonac. Pun aluatul într-un vas rotund, apoi fac o gaură în mijloc și torn compoziția, adică brânză, stafide, smântână, esență de rom și zahăr. Pe deasupra, se face din aluat și o cruce, apoi se unge cu puțin albuș de ouă bătut. Se bagă la cuptor, în jur de 45 de minute”, a dezvăluit cântăreața, potrivit click.ro.
Înainte de a pune masa de Paște și de a se bucura de toate bunătățile pe care le-a pregătit, artista obișnuiește să meargă la biserică și să dea de pomană sărmanilor.
„Înainte de a pune masa, duminică, merg la biserică, ca să mă împărtășesc și să dau pomană pachetele cu mâncare, sfințite de preot, pentru părinții și frații mei care au murit. Din toate aceste bucate îi dăruiesc și unei vecine din bloc, cu pensie mică. Le urez tuturor românilor Paște fericit! Și să împartă mâncarea cu cei săraci!”, a mai spus cântăreața, potrivit sursei citate.
Laptele acru „în bărbânţă“, este o delicatesă care se prepară la stânele de oi din vârf de munte. Bărbânţa este un vas rotund din lemn, cu capac, de 25-35 de litri.
„Avem nevoie doar de lapte de oaie şi de …lapte de oaie. Laptele de oaie se fierbe. Pe fundul bărbânţei se pune un lapte, tot de oaie, însă proaspăt, iar peste acesta se pune laptele fiert. Se lasă 2-3 zile, ca să se prindă şi să se transforme în iaurt.
În bărbânţă stă mai bine, îşi păstrează grosimea şi calitatea. O bărbânţă poate adăposti în jur de 35-40 de kilograme de iaurt. Pentru a umple un recipient, oierii au nevoie cam de 60 de litri de lapte”, spunea un crescător de oi, potrivit adevărul.