Cu ce explicații a venit instanța în cazul polițistului care a ucis-o pe Raisa. Judecătorii au ținut cont că polițistul nu era recidivist, iar colegii lui au vorbit foarte frumos despre el și au spus că de fiecare dată și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și era un polițist de încredere la locul de muncă.
Conform judecătorilor, bărbatul ar fi putut să evite impactul dacă ar fi circulat cu o viteză mai mică, de cel mult 69 km/h, astfel încât să poată încetini la timp și să nu le lovească pe Raisa și pe prietena ei. Polițistul Popescu a spus în declarația din fața magistraților că nu le-a văzut pe cele două fete și de aceea nu a putut evita impactul.
Citește și Schimbări majore în Codul Rutier! Ce să faceți ca să nu pierdeți puncte de penalizare
Potrivit spuselor unui martor, polițistul nu a avut nici măcar tentativa de a frâna.
Părinții Raisei i-au cerut polițistului despăgubiri de șase milioane de euro, dar magistrații au spus că acest cuantum al despăgubirilor ar reprezenta o injustă îmbogățire prin ricoșeu. Aceștia au hotărât ca fiecare parte civilă din dosar să primească 80.000 de euro despăgubiri.
„Ar fi existat posibilitatea tehnică de evitare a producerii accidentului dacă circula cu viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv și era atent la situația din carosabil pe direcția sa de mers deoarece spațiul de care dispunea pentru decizie și manevră (= min. 47 metri) a fost superior spațiului necesar opririi autoturismului prin frânare de la viteza maximă legală de 30 km/h (Sn = max. 14 metri).Viteza maximă teoretică a autoturismului de la care impactul putea fi evitat în ipoteza în care conducătorul auto ar fi supravegheat situația din trafic pe direcția sa de înaintare era de 69 km/h”.
Fetele au grăbit pasul când au observat mașina de poliție.
„Astfel, persoana vătămată a declarat că, la data de 13.01.2022, în jurul orei 13.30, a plecat de la domiciliul prietenei sale, împreună cu aceasta, către școală, deplasându-se pe trotuar. În momentul în care au ajuns la prima trecere de pietoni situată pe traseu, s-au oprit, s-au asigurat, uitându-se în stânga și în dreapta. Înainte de a păși pe marcajul pietonal, Raisa se afla în dreapta sa și se țineau de mână. După ce s-au angajat în traversare, a văzut în depărtare o mașină de poliție care avea lumini roșii și albastre deasupra ce nu erau aprinse. Până la mijlocul marcajului pietonal au mers împreună, ținându-se în continuare de mână, la pas normal, dar a văzut că mașina se apropie, moment în care i-a spus Raisei, „hai să facem pas mai grăbit, să apucăm să trecem””.