Duminică, în data de 17 septembrie, președintele Klaus Iohannis a decolat cu un avion de la Sibiu către Aeroportul Teterboro din apropiere de New York (SUA). Acesta se îndreaptă spre Adunarea Generală a ONU, iar pentru acest drum a folosit un avion închiriat de la Global Jet Luxemburg, un Bombardier Global 6000, cu o capacitate maximă de 13 pasageri, conform informațiilor disponibile pe pagina de Facebook BoardingPass. Conform sursei menționate anterior, locurile din avion pot fi transformate în trei paturi de o persoană sau un pat dublu.
Citește și: Klaus Iohannis: „Lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o preocupare constantă”
Durata zborului între Sibiu și Teterboro (SUA) va fi de aproximativ opt ore și 40 de minute și este vorba despre un zbor direct. În anii anteriori, Președintele Iohannis a călătorit în SUA cu aeronave similare, produse de Gulfstream și Dassault, care au fost închiriate, de asemenea, de la Global Jet Luxemburg.
Între 18 și 22 septembrie 2023, Președintele Klaus Iohannis urmează să participe la reuniunea de nivel înalt a celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care se va desfășura la New York, Statele Unite ale Americii.
Tema centrală a sesiunii actuale a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii și consolidarea solidarității globale: accelerarea acțiunii în cadrul Agendei 2030 și a Obiectivelor Sale de Dezvoltare Durabilă pentru pace, prosperitate, progres și durabilitate pentru toți,” conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
În timpul discursului său în plenul Adunării Generale a ONU, Președintele Iohannis va prezenta punctul de vedere al României cu privire la subiectele globale de actualitate, va evidenția prioritățile politicii externe și contribuția României la obiectivele multilaterale ale ONU. Programul vizitei sale va include, de asemenea, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, unde va susține poziția națională în cadrul Dialogului Liderilor cu tema „Unitate și solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire”.