Cu ce poți înlocui zahărul din dulceața de gutui. Ingredientele care te ajută să te bucuri de dulcele cu parfum tomnatic fără să „dai în diabet”

Dulceața de gutui este extrem de delicioasă, însă, persoanele care se confruntă cu restricții legate de consumul de zahăr trebuie să renunțe la plăcerea de a o consuma. Cu toate astea, e bine de știut că există variante mai sănătoase, care au exact același gust aromat.
Alina Costache
09 oct. 2024, 20:42
Cu ce poți înlocui zahărul din dulceața de gutui. Ingredientele care te ajută să te bucuri de dulcele cu parfum tomnatic fără să „dai în diabet”
Dulceață de gutui fără zahăr. Cu ce poate fi înlocuit

Dacă îți place dulceața de gutui, dar ești nevoit să eviți zahărul, trebuie să știi că există numeroase ingrediente cu care îl poți înlocui. Este la fel de delicioasă și dacă este făcută cu îndulcitor naturali care nu compromit gustul.

În cazul în care cantitatea de zahăr dintr-o rețetă de gem sau dulceață ți se pare prea mare, poți renunța la acest ingredient.

Mulți oameni cred că zahărul trebui adăugat pentru a conserva fructele, pentru a obține o gelifiere adecvată sau pentru a păstra culoarea fructelor, dar niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat.

Fructele pot fi conservate fără îndulcitori, dar poate fi adăugată miere sau sirop de arțar. Totodată, se adaugă suc de lămâie pentru a crește aciditatea și a face gemul sigur pentru conservare. Acesta este suficient pentru a asigura conservarea în siguranță și nu afectează aroma fructată a gemului.

Citește și: Dulceață de prune fără zahăr. Rețeta perfectă pentru cei aflați la dietă

Dulceață de gutui fără zahăr

Iată o listă de îndulcitori care pot fi folosiți în dulceața de gutui:

  1. Stevia: Pentru conservare, stevia lichidă este mai ușor de folosit, dar și stevia pudră este utilă. Cantitatea foloistă nu trebuie să fie foarte mare, pentru că stevia este mult mai dulce decât zahărul.
  2. Xilitol: Xilitolul poate fi floosit pentru conservare. Cel obținut din coaja de mesteacăn este considerat cel mai calitativ.
  3. Eritrol: Eritrolul poate înlocui zahărul, fiind folosit adesea pentru gemurile și dulcețurile de casă. Important de știut: nu conține calorii.
  4. Fructoza: Fructoza este o opțiune bună pentru îndulcirea gemurilor și dulcețurilor, dar conține foarte multe calorii. Cel mai bine este să folosiți sirop de agave sau miere pentru o aromă mai bună.

Îndulcitorii artificiali sunt mai sănătoși decât zahărul, dar conțin la fel de multe calorii. Pot fi folosite ingrediente precum zaharină, notam, zahăr brut din trestie, zahăr din cocos, zahăr brut din trestie sau alte alternative la zahărul clasic. Acestea nu sunt recomandate persoanelor care vor să reducă caloriile sau să păstreze un indice glicemic mic.

Citește și: Dulceața de mere cu scorțișoară. Un desert delicios pentru zilele de iarnă

Rețetă

Ingrediente

  • 25 de gutui
  • 12 mere (pentru un plus de dulceață naturală)
  • 100 ml suc de lămâie
  • 100 ml apă
  • un praf de sare
  • îndulcitor la alegere (poți încerca eritrol sau stevia, după gust)

Mod de preparare

Se spală foarte bine gutuile și merele, se curăță de coajă și cotoare, dar și de părțile stricate. Fructele se dau pe răzătoare și se pun într-o oală mare alături de apă și sare.

Se lasă totul să fiarbă la foc mare până când amestecul începe să clocotească. După ce a dat în fiert, se reduce focul și se lasă să fiarbă încet timp de o oră. După jumătate de oră, se adaugă sucul de lămâie, care ajută la păstrarea culorii fructelor și la potențarea aromelor. Se amestecă din când în când pentru ca dulceața să nu se lipească.

Când amestecul a devenit gros, înseamnă că dulceața e gata. Se toarnă fierbinte în borcane sterilizate. Se închid bine capacele și se întorc borcanele cu fundul în sus până se răcesc complet. Pentru ca aromele să fie mai intense, deschide borcanele abia după două săptămâni.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prădătorul dispărut din România a revenit să își cucerească teritoriul. Preferă doar anumite zone
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte