Cu ce poți înlocui zahărul din dulceața de gutui. Ingredientele care te ajută să te bucuri de dulcele cu parfum tomnatic fără să „dai în diabet”

Dulceața de gutui este extrem de delicioasă, însă, persoanele care se confruntă cu restricții legate de consumul de zahăr trebuie să renunțe la plăcerea de a o consuma. Cu toate astea, e bine de știut că există variante mai sănătoase, care au exact același gust aromat.
Alina Costache
09 oct. 2024, 20:42
Cu ce poți înlocui zahărul din dulceața de gutui. Ingredientele care te ajută să te bucuri de dulcele cu parfum tomnatic fără să „dai în diabet”
Dulceață de gutui fără zahăr. Cu ce poate fi înlocuit

Dacă îți place dulceața de gutui, dar ești nevoit să eviți zahărul, trebuie să știi că există numeroase ingrediente cu care îl poți înlocui. Este la fel de delicioasă și dacă este făcută cu îndulcitor naturali care nu compromit gustul.

În cazul în care cantitatea de zahăr dintr-o rețetă de gem sau dulceață ți se pare prea mare, poți renunța la acest ingredient.

Mulți oameni cred că zahărul trebui adăugat pentru a conserva fructele, pentru a obține o gelifiere adecvată sau pentru a păstra culoarea fructelor, dar niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat.

Fructele pot fi conservate fără îndulcitori, dar poate fi adăugată miere sau sirop de arțar. Totodată, se adaugă suc de lămâie pentru a crește aciditatea și a face gemul sigur pentru conservare. Acesta este suficient pentru a asigura conservarea în siguranță și nu afectează aroma fructată a gemului.

Citește și: Dulceață de prune fără zahăr. Rețeta perfectă pentru cei aflați la dietă

Dulceață de gutui fără zahăr

Iată o listă de îndulcitori care pot fi folosiți în dulceața de gutui:

  1. Stevia: Pentru conservare, stevia lichidă este mai ușor de folosit, dar și stevia pudră este utilă. Cantitatea foloistă nu trebuie să fie foarte mare, pentru că stevia este mult mai dulce decât zahărul.
  2. Xilitol: Xilitolul poate fi floosit pentru conservare. Cel obținut din coaja de mesteacăn este considerat cel mai calitativ.
  3. Eritrol: Eritrolul poate înlocui zahărul, fiind folosit adesea pentru gemurile și dulcețurile de casă. Important de știut: nu conține calorii.
  4. Fructoza: Fructoza este o opțiune bună pentru îndulcirea gemurilor și dulcețurilor, dar conține foarte multe calorii. Cel mai bine este să folosiți sirop de agave sau miere pentru o aromă mai bună.

Îndulcitorii artificiali sunt mai sănătoși decât zahărul, dar conțin la fel de multe calorii. Pot fi folosite ingrediente precum zaharină, notam, zahăr brut din trestie, zahăr din cocos, zahăr brut din trestie sau alte alternative la zahărul clasic. Acestea nu sunt recomandate persoanelor care vor să reducă caloriile sau să păstreze un indice glicemic mic.

Citește și: Dulceața de mere cu scorțișoară. Un desert delicios pentru zilele de iarnă

Rețetă

Ingrediente

  • 25 de gutui
  • 12 mere (pentru un plus de dulceață naturală)
  • 100 ml suc de lămâie
  • 100 ml apă
  • un praf de sare
  • îndulcitor la alegere (poți încerca eritrol sau stevia, după gust)

Mod de preparare

Se spală foarte bine gutuile și merele, se curăță de coajă și cotoare, dar și de părțile stricate. Fructele se dau pe răzătoare și se pun într-o oală mare alături de apă și sare.

Se lasă totul să fiarbă la foc mare până când amestecul începe să clocotească. După ce a dat în fiert, se reduce focul și se lasă să fiarbă încet timp de o oră. După jumătate de oră, se adaugă sucul de lămâie, care ajută la păstrarea culorii fructelor și la potențarea aromelor. Se amestecă din când în când pentru ca dulceața să nu se lipească.

Când amestecul a devenit gros, înseamnă că dulceața e gata. Se toarnă fierbinte în borcane sterilizate. Se închid bine capacele și se întorc borcanele cu fundul în sus până se răcesc complet. Pentru ca aromele să fie mai intense, deschide borcanele abia după două săptămâni.