Crăciunițele sunt plante tipic fotoperiodice sau de scurtă zi, acesta fiind motivul pentru care înflorirea are loc la mijlocul iernii, când zilele sunt mai scurte. Cu ce să combini apa pentru udat Crăciunița iarna.
O lumină bună favorizează creșterea luxuriantă a Crăciuniței, dar pentru a avea o înflorire bună, planta trebuie să rămână aproape toată ziua la întuneric (cel puțin 14 ore la rând, timp de 6-8 săptămâni). Prin urmare, trebuie să o așezi într-un loc în care nu primește lumină artificială și într-un mediu cu cel mult opt ore de lumină solară.
Decembrie este considerată luna cadourilor, iar între găzduirea petrecerilor de Crăciun și decorarea casei pentru sărbători, Crăciunița trebuie și ea îngrijită astfel încât să rămână roșie toată iarna. Potrivit tradiției, această floare aduce prosperitate și noroc în casă și fiecare locuință ar trebui să o aibă.
Din preajma sărbătorilor și până când decorațiunile de Crăciun sunt date jos, Crăciunița are nevoie de atenție și îngrijire ca să îți aducă în casa sporul de care ai nevoie.
Crăciunița trebuie să stea cu ghiveciul pe o farfurioară, iar solul să rămână umed. Dar nu uda excesiv floarea, ca să nu mucegăiască. Un alt pas important este să-i asiguri plantei tale un loc constant răcoros. Majoritatea Crăciunițelor vor rămâne înflorite până la primăvară dacă primesc îngrijire corespunzătoare.
Nu ține ghiveciul cu Crăciuniță lângă un șemineu, o gură de ventilație sau ușă pe care vine curent. De asemenea, nu-i fertiliza solul în timpul sărbătorilor, ci așteaptă până când floarea începe să crească din nou.
Citește și La cât timp trebuie să uzi mușcatele iarna. Greșeala care îți distruge toate ghivecele cu flori
Această floare specifică sărbătorilor de iarnă are nevoie de căldură și lumină. Poate fi păstrată pe hol, dar ferită de curent (adică niciodată lângă șeminee, uși și geamuri deschise sau coridoare ventilate). Dacă este prea expusă la curent, planta va începe să își piardă frunzele. Încearcă, pe cât posibil, să așezi Crăciunițele într-un loc ferit de vânt.
Crăciunița preferă apa de ploaie, nu pe cea dură. Apa de ploaie este săracă în minerale (calciu), așa că o poți colecta pentru a-ți uda plantele. Dacă apa de la robinet este dură, redu conținutul de minerale prin fierbere. Un alt secret al Crăciunițelor înflorite este să combini apa de la robinet cu apă distilată sau puțină scorțișoară.
Reține că aceste flori nu au nevoie de multă apă. Nu uita că rădăcinile plantei nu ar trebui nici să se usuce, nici să fie înecate. Udatul în exces poate cauza putrezirea rădăcinilor.
Vezi și Cum să ai grijă de hortensii. Soluția care ajută planta pentru a face flori sănătoase și frumoase