Faptele comise s-au petrecut în perioada 2009 – 2012, atunci când Geanina Terceanu era judecător la Tribunalul București. Ea s-a ocupat de dosarul în care frații Becali și Cristi Borcea erau inculpați, iar soluția dată de aceasta a fost de achitare, pe motiv că fapta nu există.
DNA a susținut că Geanina Terceanu a primit bani în schimbul soluției de achitare, așa că au trimis-o și pe aceasta în judecată. Atât ea cât și ceilalți inculpați au primit, în cele din urmă, condamnări cu executare, în Dosarul Transferurilor.
Geanina Terceanu a recunoscut doar parțial că a primit bani de la inculpați, însă a declarat în fața anchetatorilor că soluția pe care a dat-o în dosar a fost cea corectă și că nu a fost influențată de sumele primite. Ea a recunoscut că s-a întâlnit o singură dată cu Cristi Borcea, într-un apartament al acestuia, și că a primit de la acesta suma de 10.000 de euro. Fosta judecătoare a declarat procurorilor că a considerat că banii sunt un cadou de la omul de afaceri.
”I-am explicat că nu se pune problema să vorbim despre dosar. Borcea nu a îndrăznit să îmi ceară o soluție. Am discutat ca doi oameni care trebuiau să-și umple timpul rămas la dispoziție. La finalul discuției din acel imobil, după ce m-am ridicat, mi-a lăsat o sumă de bani în geantă. A spus că mi-a lăsat ceva. Nu am verificat. S-a întâmplat într-o fracțiune de secundă.
Abia acasă am verificat. Nu am povestit nimănui despre suma de bani și nici despre întâlnire. Acasă am constatat că erau 10.000 de euro. Nu am restituit banii, pentru că nu am vrut să reiau legătura nici cu Borcea. Inițial, am crezut că banii erau pentru că ne-am plăcut reciproc, dar a fost doar impresia mea”, a mărturisit Geanina Terceanu anchetatorilor, în legătură cu presupusa idilă cu acționarul dinamovist.
În septembrie 2021, Geanina Terceanu a fost eliberată condiționat, pentru bună purtare.
Geanina Terceanu (în prezent, Ploeșteanu) nu mai poate lucra ca judecător, din cauza problemelor pe care le-a avut cu justiția, însă, potrivit Fanatik, se pare că aceasta încearcă să devină avocat, domeniu în care nu are nicio restricție legală. Doar că pentru acest lucru trebuie să obțină, prin examen, statutul de avocat definitiv și să fie primită într-un barou.
În septembrie 2022, Geanina Terceanu a dat examen de primire în profesie ca avocat definitiv în Baroul București, însă nu s-a descurcat deloc bine. Femeia a obținut doar 48 de puncte din 100 de posibile, ratând răspunsurile la mai bine de jumătate din întrebări.
Cel mai bun punctaj l-a obținut la disciplina Organizarea și exercitarea profesiei de avocat (OEPA) – 16 puncte și la Drept Penal (DP) – 10 puncte, dar a avut rezultate slabe la Drept Civil (DC) – 5 puncte, Drept Procesual Civil (DPC) – 9 puncte și Drept Procesual Penal (DPP) – 8 puncte.
Baremul minim pentru a promova examenul este de 70 de puncte, însă e obligatoriu pentru candidați să ia cel puțin 10 puncte la fiecare disciplină. Doar 13 candindați din 113 au fost declarați admiși, la examenul din septembrie 2022. Uniunea Națională a Barourilor din România a mai organizat un examen de primire în profesia de avocat, în aprilie 2023, însă numele Geaninei Terceanu nu mai apare pe lista de candidați (unii participanți au solicitat anonimizarea datelor).
Nu este prima dată când Geanina Terceanu încearcă să intre în avocatură. În septembrie 2016, ea a mai picat acest examen, după ce a obținut 40 de puncte la testul-grilă. Rezultatul pare surprinzător de slab, ținând cont că Geanina Terceanu venea după 17 ani petrecuți în tribunale, ca judecător de drept penal.