În cazul unui atac al Coreei de Nord asupra Statelor Unite, americanii ar dispune de un armament aproape complet, în stare să contracareze la timp orice acţiune armată a dinastiei comuniste din peninsula coreeană. Iată panoplia prezentată de AFP, citată de Mediafax:
– Pe mare, sistemul AEGIS
Îmbarcat pe crucişătoare sau distrugătoare, sistemul antirachetă AEGIS pemite interceptarea, cu ajutorul rachetei de tip SM-3, a unor rachete balistice cu o rază de acţiune de până la 5.000 de kilometri, atunci când acestea se află în faza ascendentă sau în timpul zborului în atomosfera exterioară.
Două distrugătoare americane, USS McCain şi USS Decatur au fost mobilizate în Pacificul de Vest pentru a face faţă unor eventuale lovituri nord-coreene, potrivit Pentagonului. Marina japoneză dispune, de asemenea, de nave echipate cu acest sistem.
– Pe Coasta de Vest a SUA, GBI
Pentru a face faţă ameninţării unor rachete intercontinentale (ICBM), Statele Unite dispun de „interceptoare cu baza pe sol” (GBI, Ground Based Interceptor), destinate distrugerii la jumătatea traiectoriei a acestui tip de rachete lansate împotriva teritoriului american, cu ajutorul unui „vehicul de atac exo-atmosferic”. Cu toate că a fost mobilizat, acest sistem se confruntă, în continuare, cu numeroase eşecuri.
Aproximativ 30 de interceptori sunt staţionaţi la bazele Fort Greely, în Alaska, şi Vandenberg, în California. Deşi Coreea de Nord nu este considerată capabilă, în acest stadiu, să lovească în mod direct teritoriul american, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat la jumătatea lui martie amplasarea a 14 GBI suplimentare pe Coasta de Vest, până în 2017.
– Pe Insula Guam, sistemul THAAD
Pentagonul a anunţat miercuri mobilizarea „în săptămânile următoare”, pe Insula Guam, a unei baterii de rachete de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), în completarea protejării acestui teritoriu american faţă de o eventuală lovitură nord-coreeană.
Aflat în dotarea armatei americane începând din 2009, sistemul THAAD este conceput pentru interceptarea unor rachete ce pot atinge teoretic o rază de acţiune de până la 3.000 de kilometri, în momentul în care acestea se află în faza finală a traiectoriei, în atmosferă.
Montat pe un camion, sistemul cuprinde, în afară de interceptori, un radar în bandă X capabil să determine originea şi traiectoria unei rachete balistice.
– În Japonia şi în Coreea de Sus, sistemul PATRIOT
Dezvăluit lumii în timpul Războiului din Golf, în 1991, sistemul PATRIOT a fost modernizat în mod constant de atunci şi a atins, în prezent, versiunea PAC-3. El a fost conceput pentru interceptarea unor rachete cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, ca de exemplu rachete de tip Scud, atunci când acestea se află în faza finală a traiectoriei, dar sistemul poate doborî şi avioane.
Fiecare rachetă de tip Patriot este dotată cu un focos exploziv care detonează în momentul în care se apropie de ţintă. Japonia şi Coreea de Sud au achiziţionat amândouă acest sistem, pentru a face faţă ameninţării balistice nord-coreene.