Toţi cei cinci au susţinut valorile europene, au îndemnat la vot, au vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă populismul şi despre importanţa acordării unei atenţii sporite pentru problemele cu care se confruntă tinerii – studii, burse, locuri de muncă.
Ponta a spus, pentru început: „Îmi asum cu plăcere sarcina de a vorbi în numele social-democraţiei. Şi nu în numele PSD”. El consideră că aderarea României la UE este cea mai mare realizare a ţării din 1989 până în prezent. A criticat populismul şi a spus, legat de un posibil Ro-exit, că „există un pericol real” şi şi-a exprimat afinitatea faţă de Uniune.
El a vorbit despre „familia socialiştilor europeni, care ieri, în sfârşit, s-a menifestat – nu mi-a fost uşor să îi conving. (…) Eu nu merg la Parlamentul European, rămân la Bucureşti, chiar dacă sunt cap de listă”.
Eugen Tomac a spus că trebuie conştientizat faptul că „Europa se află într-un moment extrem de dificil, pentru că, dacă uneori statele incearcă să se păzească de pericole externe, UE azi are un inamic foarte periculos în interior. Unul care deja a produs efecte prin decizii iresponsabile. El se numeşte populismul. E cea mai mare ameninţare pentru Proiectul European”. El a dat exemplu Brexitul.
„A fi patriot român înseamnă să fii un pro-european convins. Trebuie să recunoaştem că Europa ne-a crescut. Discursul demagogic trebuie distrus prin implicare”. El a spus că Băsescu este „o experienţă de care Europa are nevoie”.
Dacian Cioloş a susţinut: „Nu vrem să trimitem oameni la Bruxelles, ci să aducem UE în România. Va fi nevoie de o a doua forţă politică, o a treia, pentru a avea majorotate în Parlamentul European şi e esenţial ca ea să fie pro-europeană. România a beneficiat de apartenenţa la Uniune şi are un cuvânt de spus”, transmite News.ro.
Ionescu a amintit că disertaţia sa pentru „unul dintre masterele făcute” a fost „pe populism”. Din 2000, el „a început” să locuiască la Bruxelles şi acum „încerc să ajut România”.
„Am decis să mă întorc în România, precum un somon contrar fluxului”, a subliniat Ionescu, în prezent consilier al Capitalei. El vrea să aducă toate capitalele UE în Bucureşti. „Toţi europenii să ştie că Bucureştiul e casa lor”.
Siegfried Mureşan a vorbit despre avantajele apartenenţei la Uniunea Europeană. „De la aderarea la UE, avantajele au fost mai mari decât costurile. România a primit de trei ori mai multe fonruri europene decât a plătit”.
Ce partide ar vota în afara celor din care fac parte
Întrebaţi dacă ar fi să voteze un partid în afară de cel propriu, Mureşan a respins posibilitatea şi a răspuns scurt „niciunul”.
Ionescu a mărturisit că ar exista o formaţiune politică ce ar merita votul lui: „Nu ştiu numele, dar ar fi unul care ar milita pentru drepturile şi protecţia animalelor”.
Dacian Cioloş a răspuns „USR”, iar Eugen Tomac a precizat că se alătură opiniei lui Mureşan: „nu pot vota cu nimic altceva”.
Victor Ponta a subliniat: „Nu aş vota cu Traian Băsescu. Aş vota Demos”.