Pe lotul al 5-lea al autostrăzii Sibiu-Pitești sunt efectuate lucrări, motiv pentru care antreprenorul care coordonează echipa de lucru a decis să sfințească locul și să îl stropească cu agheasmă pentru protecția muncitorilor. Cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, omul de afaceri a apelat la un preot care a slujit și a stropit cu agheasmă pilonii podului, terasamentele, fundațiile, dar și pe muncitori. Această idee i-a venit în minte în timp ce se afla la biserică. Construcțiile au fost încojurate de preot de trei ori, în timp ce stropit cu agheasmă, pentru protecția muncitorilor, dar și pentru protecția șoferilor care vor circula în viitor pe acest drum. Pe parcursul ceremoniei religioase, preotul a cântat „Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând…”.
„Am stropit cu apă sfințită lucrările ce se săvârșesc la construcția autostrăzii neamului românesc rugându-L pe Dumnezeu și Maica Sa Preacurată să îi lumineze și să le dăruiască putere tuturor celor implicați. Orice lucru pe care îl începem, fie că este vorba de o casă, o troiţă, o lucrare a pământului chiar şi începerea unei autostrăzi, totul începe cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Noi avem o ectenie (n.r. serie scurtă de rugăciuni) la orice Sfântă Liturghie în care spunem «Binecuvântează, Doamne, lucrarea acesta…>, iar în cazul acesta am cerut binecuvântarea lucrărilor ce se săvârșesc la autostradă”, a declarat pentru Jurnalul preotul Leonard Dănciulescu, parohul Parohiei Merișani din județul Argeș.
Atunci când vine vorba de execuția unor lucrări de o asemenea amploare, antreprenorii nu pot să țină cont de zilele de sărbătoare. Aceștia trebuie să respecte graficul de lucru și să respecte prevederile contractuale, iar întârzierile nu sunt permise. Din acest motiv, oamenii care lucrează în acest domeniu, de foarte multe ori nu se pot bucura de zile libere, atunci când în calendarul ortodox este o sărbătoare marcată cu crucie roșie.
„Suntem foarte expuşi pericolelor. Lucrăm la înălţime, sunt lucrări delicate în timpul cărora pot avea loc accidente tragice. Ani de zile, Dumnezeu şi Maica Domnului ne-au ferit pe mine şi pe băieţii mei (n.r se referă la angajaţi). De 17 ani, de când am înfiinţat societatea, niciodată nu am avut vreun accident de muncă la firmă. Eu sunt un om cu frica lui Dumnezeu şi îi mulţumesc Lui. Aşa am simţit eu, ca fiind sărbătoare mare să mulţumim pentru protecţia colegilor. Nu este pentru prima dată. Şi la alte lucrări am chemat preotul să slujească. Când am avem lucrări mari îl aducem pe părinte. Cred că este o lucrare divină aici. Eu m-am dus la biserică, de Izvorul Tămăduirii, să mă rog şi să-i mulţumesc lui Dumnezeu şi Maicii Domnului. În timp ce eram acolo m-am gândit că ar fi bine să-l sun pe părinte şi să-l rog, dacă poate, să treacă pe la noi, pe şantier. A venit şi m-am bucurat mult! Eu nu prea sunt de acord ca la sărbători mari să lucrăm, dar cum antreprenorul general este de altă religie, fiind catolici, nu putem să impunem această dorinţă, ne facem treaba la care ne-am angajat ca subcontractanţi”, a explicat Marian Ştefănescu, subcontractant la antreprenorul general care a câştigat licitaţia pentru Lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti.
Slujbele de sfințire au fost făcute pe tronsonul Bascov-Curtea de Argesș, la trei puncte de lucru, respectiv Vâlcele, Borleşti şi Dobrogostea. În aceasta zonă, lucrează aproximativ 90 de muncitori, toți angajați ai firmei conduse de Marian Ştefănescu. Pe întreg Lotul 5 sunt peste 1.000 de salariaţi.
„Ne rugăm pentru cei care lucrează pe aceste șantiere, dar și pentru cei care vor folosi autostrada când va fi finalizată, să fie păziți de tot ce este rău. Fiecare meserie are riscurile ei şi aceşti oameni sunt expuşi zilnic la accidente. Ne rugăm şi pentru cei care o vor folosi. Gândiţi-vă că această lucrare, la final, va fi în folosul nostru al tuturor. Spre exemplu, una este să vrei să mergi la un om bolnav şi să poţi să ajungi în el într-o oră şi jumătate, alta este să ajungi în şase ore”, a mai spus preotul Leonard Dănciulescu.
Lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești începe la Bascov şi se termină la Curtea de Argeş. Are aproximativ 30 de kilometri și cuprinde 13 poduri, 3 pasaje și un viaduct. În proiect mai sunt prevăzute 3 noduri rutiere, la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov, două spații de servicii, câte unul pe fiecare sens și două parcări de scurtă durată, de-o parte și de alta a drumului. De asemenea, vor fi două centre de coordonare și întreținere, la Bascov și la Curtea de Argeș. Potrivit contractului, execuţia ar trebui să dureze 48 de luni. Lucrările au început la 1 septembrie 2021.
„Am stropit cu apă sfințită lucrările ce se săvârșesc la construcția autostrăzii neamului românesc rugându-L pe Dumnezeu și Maica Sa Preacurată să îi lumineze și să le dăruiască putere tuturor celor implicați”- preot Leonard Dănciulescu