CUBUL RUBIK: Erno Rubik este un arhitect, sculptor, profesor şi inventator maghiar, născut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Budapesta. În 1974, tânărul, care încă locuia cu părinţii, preda studiul formelor, la Universitatea de Artă şi Design Moholy-Nagy, din capitala Ungariei. Folosind doar bucăţi de lemn şi benzi din cauciuc, Rubik încerca să realizeze o structură care să permită mişcarea independentă a anumitor secţiuni, fără să afecteze integritatea întregului mecanism, pe care să o folosească la cursuri. Cubul e o formă de bază, după spusele lui, care permite un număr mare de mutări şi schimbări de poziţii.
„Era interesant datorită simetriei formei geometrice şi a elementelor care se mişcau independent. Însă după ce am realizat numărul uriaş de mutări posibile şi dificultatea de a reveni la forma iniţială, mi-am dat seama că e un puzzle„, spunea Rubik într-un interviu pentru TIME.
CUBUL RUBIK: Inventatorul jucăriei spune că i-a luat mai mult de o lună până să găsească rezolvarea, timp în care a alcătuit numeroase teorii, pe care le-a demontat rând pe rând. Bărbatul a obţinut iniţial un patent maghiar pentru „Cubul Magic”, în 1975, dar pentru că între patentare şi producţie şi comercializare a trecut mai mult de un an, Rubik a pierdut posibilitatea de a obţine un patent internaţional.
Această problemă a fost rezolvată în 1980, când invenţia maghiară a început să fie vândută în toată lumea. „Cubul Magic” a fost redenumit „Cubul Rubik”, marcă înregistrată care i-a adus inventatorului recunoaşterea şi recompensele meritate.
De atunci, mai mult de 300 de milioane de cuburi Rubik au fost vândute la nivel mondial, astfel că puzzle-ul geometric a devenit cea mai bine vândută jucărie din istorie. Succesul cubului a atins apogeul în anii ’80, când au apărut primele concursuri de rezolvare a puzzle-ului, cu diferite probe, de viteză, de rezolvare cu ochii închişi, cu o singură mână, sau cu picioarele. Inventatorului i-a luat mai mult de o lună pentru a descoperi soluţia şi, după spusele lui, poate rezolva cubul într-un minut. Recordul său e însă departe de timpii pe care îi obţin participanţii la concursuri, care pot termina puzzle-ul în câteva secunde. Cu 43 de cvintilioane (n.r. un cvintilion = 10^30) de poziţii posibile şi o singură soluţie, cubul Rubik poate părea imposibil de rezolvat.
CUBUL RUBIK: Ghid de rezolvare
Business Insider a alcătuit însă un ghid pentru începători.
Formaţi o cruce, din pătratele de culoare albă, pe una dintre feţe. Nu ar trebui să vă dea mari bătăi de cap, acest pas necesitând, de obicei, doar 5-8 mutări. Aveţi grijă ca pătratele care se află în continuarea braţelor crucii să aibă aceeaşi culoare ca cele din centrul feţelor pe care se află.
Constă în potrivirea pătratelor aflate în colţurile din stratul de jos cu cele aflate în centru. Astfel, stratul de jos va fi rezolvat.
Cum pătratul din centrul stratului din mijloc se potriveşte deja cu stratul de jos, fiind orientat în acest fel din momentul formării crucii albe, nu trebuie decât să aduceţi cele două muchii în acelaşi rând.
Folosiţi indicaţiile de mai jos pentru a duce toate cele patru colţuri la locul potrivit. Orientarea lor nu este importantă pentru moment.
Aduceţi toate muchiile la locul lor. La fel ca şi la pasul anterior, nu vă îngrijoraţi dacă nu sunt orientate corect.
Folosiţi indicaţiile de mai jos, sau o combinaţie între acestea, pentru a orienta muchiile de pe faţa de sus.