CUBUL RUBIK, rezolvat UIMITOR în doar 100 de secunde de o fetiţă de 5 ani VIDEO

CUBUL RUBIK: O fetiţă de numai cinci ani din oraşul Rotherham, Marea Britanie, reuşeşte să rezolve un cub Rubik în 100 de secunde. Google sarbatoreste astazi 40 de ani de la momentul lansarii cubului Rubik.
Alina Costache
18 mai 2014, 21:53
CUBUL RUBIK, rezolvat UIMITOR în doar 100 de secunde de o fetiţă de 5 ani VIDEO

CUBUL RUBIK: Summer Razaq în vârstă de cinci ani a pus mâna pe primul cub Rubik în urmă cu şase luni. Prima data, fetiţa talentată a reuşit să rezolve cubul în mai puţin de cinci minute.

Acum Summer a ajuns la performanţa de a rezolva jocul într-un minut şi 40 de secunde. Părinţii ei vor să o înscrie acum în competiţii.

Citeşte şi Uimitor: Rezolvă cubul rubic în timp ce face jonglerii VIDEO

„A apucat un cub Rubik pentru prima dată la o petrecere. Iniţial nu a reuşit să-l facă, dar curând şi-a dat seama. Cuburile sunt destul de scumpe, dar am reuşit să-i cumpărăm mai multe. E uimitor să o vezi cât de repede poate să le facă”, a declarat tatăl fetiţei.

„Este distractiv. Îmi place să stau în casa din copac, în grădină, în casă şi să rezolv cubul. Acum pot să-l termin mult mai repede decât la început.”, a spus Summer, potrivit The Telegraph.

O altă fetiţă de cinci ani a reuşit să rezolve cubul rubik în cadrul unei competiţii de gen, în 103 secunde.

CUBUL RUBIK este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute până în 2005. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.

nventatorul cubului Rubik este un arhitect maghiar, pe nume Erno Rubik. Din 1974, cand a fost lansat pentru prima data pe piata, si pana in 2005, a fost vandut in peste 300 de milioane de exemplare in intreaga lume, fiind considerat cea mai vanduta jucarie din lume. 

Pentru ca suntem pe un website care explica legislatia, credem ca e interesant sa explicam si modul in care a fost patentat cubul. In martie 1970, un canadian inventa un joc similar, doar ca era construit pe principiul 2x2x2. Larry Nichols a cerut patentarea jocului in Canada si a reusit sa primeasca patentul in 1972.  In aprilie 1970, un britanic (Frank Fox), cerea un patent pentru un joc sferic construit pe principiul 3x3x3 si primea si el, in 1974, patentul un Marea Britanie.

CUBUL RUBIK: In 1974, Rubik inventeaza cubul celebru astazi. Primeste patentul in Ungaria, in 1975, si nu aplica pentru a obtine patente internationale.

In 1982 are loc primul litigiu international care avea in prim plan produsele inventate de Nichols si Rubik. Instanta decide atunci ca Rubik ii incalca patentul lui Nichols pentru cubul construit pe principiul 2 x 2 x 2. In apel, insa, instanta a hotarat faptul ca varianta 3 x 3 x 3 nu era acoperita de patentul lui Nichols, asa incat Rubik a avut cale libera pentru a-si face cunoscuta inventia la nivel mondial.

Ce a urmat, stim cu totii. Ce nu stim e ca s-au patentat si variante 4 x 4 x 4, 5 x 5 x 5, 6 x 6 x 6 si tot asa. S-au dezvoltat algoritmi speciali de rezolvare, precum si o serie de carti dedicate pasionatilor. 

Rubik are 70 de ani si a ajuns milionar datorita inventiei sale de acum 40 de ani. Pagina sa oficiala poate fi consultata aici.

CUBUL RUBIK: Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.

Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Erno Rubik.

„Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin”, a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.

Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.

După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest „scor”, aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.

Pentru a studia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.

Morley Davidson a declarat că ar fi fost „imposibil” să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol, cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.

În acest fel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20 de miliarde de combinaţii.

Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.

Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea ce priveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în 7,08 secunde.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
Unde a fost surprins Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor se află la mănăstire și e de nerecunoscut 😮
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Hamas pregătit să elibereze 34 de ostatici israelieni, Israel neagă existența unei liste
MediaFlux
RĂSTURNARE după ANULAREA ALEGERILOR! CĂLIN GEORGESCU are o șansă la CEDO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.