CUBUL RUBIK, rezolvat UIMITOR în doar 100 de secunde de o fetiţă de 5 ani VIDEO

CUBUL RUBIK: O fetiţă de numai cinci ani din oraşul Rotherham, Marea Britanie, reuşeşte să rezolve un cub Rubik în 100 de secunde. Google sarbatoreste astazi 40 de ani de la momentul lansarii cubului Rubik.
Alina Costache
18 mai 2014, 21:53
CUBUL RUBIK, rezolvat UIMITOR în doar 100 de secunde de o fetiţă de 5 ani VIDEO

CUBUL RUBIK: Summer Razaq în vârstă de cinci ani a pus mâna pe primul cub Rubik în urmă cu şase luni. Prima data, fetiţa talentată a reuşit să rezolve cubul în mai puţin de cinci minute.

Acum Summer a ajuns la performanţa de a rezolva jocul într-un minut şi 40 de secunde. Părinţii ei vor să o înscrie acum în competiţii.

Citeşte şi Uimitor: Rezolvă cubul rubic în timp ce face jonglerii VIDEO

„A apucat un cub Rubik pentru prima dată la o petrecere. Iniţial nu a reuşit să-l facă, dar curând şi-a dat seama. Cuburile sunt destul de scumpe, dar am reuşit să-i cumpărăm mai multe. E uimitor să o vezi cât de repede poate să le facă”, a declarat tatăl fetiţei.

„Este distractiv. Îmi place să stau în casa din copac, în grădină, în casă şi să rezolv cubul. Acum pot să-l termin mult mai repede decât la început.”, a spus Summer, potrivit The Telegraph.

O altă fetiţă de cinci ani a reuşit să rezolve cubul rubik în cadrul unei competiţii de gen, în 103 secunde.

CUBUL RUBIK este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute până în 2005. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.

nventatorul cubului Rubik este un arhitect maghiar, pe nume Erno Rubik. Din 1974, cand a fost lansat pentru prima data pe piata, si pana in 2005, a fost vandut in peste 300 de milioane de exemplare in intreaga lume, fiind considerat cea mai vanduta jucarie din lume. 

Pentru ca suntem pe un website care explica legislatia, credem ca e interesant sa explicam si modul in care a fost patentat cubul. In martie 1970, un canadian inventa un joc similar, doar ca era construit pe principiul 2x2x2. Larry Nichols a cerut patentarea jocului in Canada si a reusit sa primeasca patentul in 1972.  In aprilie 1970, un britanic (Frank Fox), cerea un patent pentru un joc sferic construit pe principiul 3x3x3 si primea si el, in 1974, patentul un Marea Britanie.

CUBUL RUBIK: In 1974, Rubik inventeaza cubul celebru astazi. Primeste patentul in Ungaria, in 1975, si nu aplica pentru a obtine patente internationale.

In 1982 are loc primul litigiu international care avea in prim plan produsele inventate de Nichols si Rubik. Instanta decide atunci ca Rubik ii incalca patentul lui Nichols pentru cubul construit pe principiul 2 x 2 x 2. In apel, insa, instanta a hotarat faptul ca varianta 3 x 3 x 3 nu era acoperita de patentul lui Nichols, asa incat Rubik a avut cale libera pentru a-si face cunoscuta inventia la nivel mondial.

Ce a urmat, stim cu totii. Ce nu stim e ca s-au patentat si variante 4 x 4 x 4, 5 x 5 x 5, 6 x 6 x 6 si tot asa. S-au dezvoltat algoritmi speciali de rezolvare, precum si o serie de carti dedicate pasionatilor. 

Rubik are 70 de ani si a ajuns milionar datorita inventiei sale de acum 40 de ani. Pagina sa oficiala poate fi consultata aici.

CUBUL RUBIK: Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.

Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Erno Rubik.

„Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin”, a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.

Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.

După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest „scor”, aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.

Pentru a studia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.

Morley Davidson a declarat că ar fi fost „imposibil” să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol, cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.

În acest fel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20 de miliarde de combinaţii.

Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.

Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea ce priveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în 7,08 secunde.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care sunt la reducere până la jumătatea lui august. Se vor vinde ca pâinea caldă în acest weekend. Retailerul german are oferte de top la mezeluri, lactate și brânzeturi, carne, conserve, bere și vin
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul
Capital.ro
Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit unul dintre cei mai mari preoți români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Donald Trump creează confuzie confundând două personalități din California
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!