CUBUL RUBIK: Erno Rubik este un arhitect, sculptor, profesor şi inventator maghiar, născut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Budapesta. În 1974, tânărul, care încă locuia cu părinţii, preda studiul formelor, la Universitatea de Artă şi Design Moholy-Nagy, din capitala Ungariei. Folosind doar bucăţi de lemn şi benzi din cauciuc, Rubik încerca să realizeze o structură care să permită mişcarea independentă a anumitor secţiuni, fără să afecteze integritatea întregului mecanism, pe care să o folosească la cursuri. Cubul e o formă de bază, după spusele lui, care permite un număr mare de mutări şi schimbări de poziţii.
„Era interesant datorită simetriei formei geometrice şi a elementelor care se mişcau independent. Însă după ce am realizat numărul uriaş de mutări posibile şi dificultatea de a reveni la forma iniţială, mi-am dat seama că e un puzzle„, spunea Rubik într-un interviu pentru TIME.
CUBUL RUBIK: Inventatorul jucăriei spune că i-a luat mai mult de o lună până să găsească rezolvarea, timp în care a alcătuit numeroase teorii, pe care le-a demontat rând pe rând. Bărbatul a obţinut iniţial un patent maghiar pentru „Cubul Magic”, în 1975, dar pentru că între patentare şi producţie şi comercializare a trecut mai mult de un an, Rubik a pierdut posibilitatea de a obţine un patent internaţional.
Această problemă a fost rezolvată în 1980, când invenţia maghiară a început să fie vândută în toată lumea. „Cubul Magic” a fost redenumit „Cubul Rubik”, marcă înregistrată care i-a adus inventatorului recunoaşterea şi recompensele meritate.
De atunci, mai mult de 300 de milioane de cuburi Rubik au fost vândute la nivel mondial, astfel că puzzle-ul geometric a devenit cea mai bine vândută jucărie din istorie. Succesul cubului a atins apogeul în anii ’80, când au apărut primele concursuri de rezolvare a puzzle-ului, cu diferite probe, de viteză, de rezolvare cu ochii închişi, cu o singură mână, sau cu picioarele. Inventatorului i-a luat mai mult de o lună pentru a descoperi soluţia şi, după spusele lui, poate rezolva cubul într-un minut. Recordul său e însă departe de timpii pe care îi obţin participanţii la concursuri, care pot termina puzzle-ul în câteva secunde. Cu 43 de cvintilioane (n.r. un cvintilion = 10^30) de poziţii posibile şi o singură soluţie, cubul Rubik poate părea imposibil de rezolvat.
CUBUL RUBIK: Ghid de rezolvare
Business Insider a alcătuit însă un ghid pentru începători.
Formaţi o cruce, din pătratele de culoare albă, pe una dintre feţe. Nu ar trebui să vă dea mari bătăi de cap, acest pas necesitând, de obicei, doar 5-8 mutări. Aveţi grijă ca pătratele care se află în continuarea braţelor crucii să aibă aceeaşi culoare ca cele din centrul feţelor pe care se află.
Constă în potrivirea pătratelor aflate în colţurile din stratul de jos cu cele aflate în centru. Astfel, stratul de jos va fi rezolvat.
Cum pătratul din centrul stratului din mijloc se potriveşte deja cu stratul de jos, fiind orientat în acest fel din momentul formării crucii albe, nu trebuie decât să aduceţi cele două muchii în acelaşi rând.
Folosiţi indicaţiile de mai jos pentru a duce toate cele patru colţuri la locul potrivit. Orientarea lor nu este importantă pentru moment.
Aduceţi toate muchiile la locul lor. La fel ca şi la pasul anterior, nu vă îngrijoraţi dacă nu sunt orientate corect.
Folosiţi indicaţiile de mai jos, sau o combinaţie între acestea, pentru a orienta muchiile de pe faţa de sus.
CUBUL RUBIK: Cristian Leana, finalist la Românii Au Talent, s-a prezentat în ultimul act al show-ului cu un număr care i-a lăsat cu gura căscată pe cei trei juraţi, Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre.
El a rezolvat în numai câteva secunde trei cuburi Rubik, cu toate că a fost legat la ochi, şi-a putut folosi o singură mână, iar un „sabotor” l-a udat cu o stropitoare sau i-a aruncat fulgi de pernă peste cuburi.
În final, Cristian Leana, căruia Andi Moisescu i-a spus că talentul său este acela că „ştie să-şi folosească creierul”, a ocupat locul trei în finala Românii Au Talent.
VEZI AICI PRESTAŢIA DIN FINALĂ A LUI CRISTIAN LEANA
CUBUL RUBIK: Roboţii care să rezolve cubul lui Rubik au mai fost creaţi, însă cel al australienilor a spulberat recordul unei maşinării, reuşind să rezolve puzzle-ul în doar 10.18 secunde.
Recordul mondial este deţinut de Feliks Zemdegs, 15 ani, care a reuşit să rezolve cubul lui Rubik în doar 6,24 de secunde, scrie capital.ro.
Cubul Rubik este un joc problemă de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.
Numit inițial „Cubul Magic” de către inventatorul său, Ernő Rubik, a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980. Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume.
Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele șase fețe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe, și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare.
CUBUL RUBIK: Summer Razaq în vârstă de cinci ani a pus mâna pe primul cub Rubik în urmă cu şase luni. Prima data, fetiţa talentată a reuşit să rezolve cubul în mai puţin de cinci minute.
Acum Summer a ajuns la performanţa de a rezolva jocul într-un minut şi 40 de secunde. Părinţii ei vor să o înscrie acum în competiţii.
Citeşte şi Uimitor: Rezolvă cubul rubic în timp ce face jonglerii VIDEO
„A apucat un cub Rubik pentru prima dată la o petrecere. Iniţial nu a reuşit să-l facă, dar curând şi-a dat seama. Cuburile sunt destul de scumpe, dar am reuşit să-i cumpărăm mai multe. E uimitor să o vezi cât de repede poate să le facă”, a declarat tatăl fetiţei.
„Este distractiv. Îmi place să stau în casa din copac, în grădină, în casă şi să rezolv cubul. Acum pot să-l termin mult mai repede decât la început.”, a spus Summer, potrivit The Telegraph.
O altă fetiţă de cinci ani a reuşit să rezolve cubul rubik în cadrul unei competiţii de gen, în 103 secunde.
CUBUL RUBIK este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute până în 2005. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.
nventatorul cubului Rubik este un arhitect maghiar, pe nume Erno Rubik. Din 1974, cand a fost lansat pentru prima data pe piata, si pana in 2005, a fost vandut in peste 300 de milioane de exemplare in intreaga lume, fiind considerat cea mai vanduta jucarie din lume.
Pentru ca suntem pe un website care explica legislatia, credem ca e interesant sa explicam si modul in care a fost patentat cubul. In martie 1970, un canadian inventa un joc similar, doar ca era construit pe principiul 2x2x2. Larry Nichols a cerut patentarea jocului in Canada si a reusit sa primeasca patentul in 1972. In aprilie 1970, un britanic (Frank Fox), cerea un patent pentru un joc sferic construit pe principiul 3x3x3 si primea si el, in 1974, patentul un Marea Britanie.
CUBUL RUBIK: In 1974, Rubik inventeaza cubul celebru astazi. Primeste patentul in Ungaria, in 1975, si nu aplica pentru a obtine patente internationale.
In 1982 are loc primul litigiu international care avea in prim plan produsele inventate de Nichols si Rubik. Instanta decide atunci ca Rubik ii incalca patentul lui Nichols pentru cubul construit pe principiul 2 x 2 x 2. In apel, insa, instanta a hotarat faptul ca varianta 3 x 3 x 3 nu era acoperita de patentul lui Nichols, asa incat Rubik a avut cale libera pentru a-si face cunoscuta inventia la nivel mondial.
Ce a urmat, stim cu totii. Ce nu stim e ca s-au patentat si variante 4 x 4 x 4, 5 x 5 x 5, 6 x 6 x 6 si tot asa. S-au dezvoltat algoritmi speciali de rezolvare, precum si o serie de carti dedicate pasionatilor.
Rubik are 70 de ani si a ajuns milionar datorita inventiei sale de acum 40 de ani. Pagina sa oficiala poate fi consultata aici.
CUBUL RUBIK: Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.
Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Erno Rubik.
„Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin”, a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.
Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.
După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest „scor”, aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.
Pentru a studia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.
Morley Davidson a declarat că ar fi fost „imposibil” să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol, cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.
În acest fel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20 de miliarde de combinaţii.
Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.
Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea ce priveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în 7,08 secunde.
CUBUL RUBIK: Un robot construit de studenţii de la universitatea Swinburne din Australia a rezolvat cubul lui Rubik în mai puţin de 11 secunde, însă recordul absolut este deţinut de un puşti de 15 ani.
Regulile sunt simple. Fiecare din cele șase fețe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe, și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare. Cercetătorii spun, mai nou, că este nevoie de 20 de mutări.
CUBUL RUBIK: Joacă-te online