Artin Sarchizian, avocat, analizează şansele de aducere în ţară a lui Ionuţ Gologan, românul condamnat definitiv la moarte.
„Nu cred că va fi un acord individual, ci un acord cadru pentru toţi cetăţenii români arestaţi în Malaezia pentru trafic de droguri. Asta bănuiesc eu. E posibil, întrucât este prioritară predarea către autorităţile române a condamnatului Ionuţ Gologan, să fi fost începută negocierea unui acord individual, urmând să fie extinsă negocierea şi pentru ceilalţi cetăţeni români arestaţi acolo. Dar o convenţie bilterală cadru, generală, nu cred că ar fi posibilă în momentul de faţă, pentru că ar fi destul de anevoioasă şi prelungită în timp. (…) Aparent, am fi putut spune că aceste negocieri trebuiau să înceapă mai de mult, pentru că erau o măsură de siguranţă. În realitate, dacă ar fi să analizăm riguros juridic, o discuţie privind predarea condamnatului către România nu se putea face decât după rămânerea definitivă a sentinţei, pentru că, altfel, ar fi fost un semn de neîncredere la adresa justiţiei din Malaysia, putând fi considerată o chestiune nelalocul ei. Aşadar, din această perspectivă, este explicabil acest plan B al autorităţilor române. De altfel, noi am mai discutat, în «ring», despre acest plan B în cazul «Gologan»”, spune avocatul Artin Sarchizian.
CITEŞTE ŞI Românul condamnat la moarte în Malaezia, viaţă cumplită după sentinţă
„Trebuie să fim optimişti şi să ne încredem în capacitatea şi posibilităţile statului român de a conduce în mod eficient aceste negocieri printr-o strategie politică şi diplomatică. Dar, dacă ar fi să ne uităm în urmă, istoria este destul de sărăcăcioasă în astfel de înţelegeri între statul malaysian şi alte state. Nu ştiu exact în ultimul timp să fi fost încheiate, dar asta nu înseamnă că nu pot fi încheiate cu statul român pe viitor. (…) Totuşi, eu sunt de părere că este un proces de durată. Nu cred că va fi o procedură de urgenţă. Poate să dureze un an sau chiar mai mult, pentru că ei sunt foarte atenţi să integreze această măsură în politica lor externă generală. Şi se creează un precedent. Este, aşadar, o decizie destul de dificilă şi pentru ei. Dar încă o dată vă spun că, în Malaysia, este un moment de reformă, premisele sunt extrem de favorabile pentru Ionuţ, iar predarea lui către autorităţile române ar însemna un moment de cotitură pentru politica penală a Malaysiei. În acest caz deja s-a ieşit din sfera justiţiei, care şi-a spus cuvântul, iar statul malaysian poate să ia decizii politice, diplomatice care să corespundă intereselor statului la un moment dat. Este clar că este o situaţie sensibilă, delicată atât pentru cei de aici, care conduc demersurile, cât şi pentru cei din Malaezia”, a mai spus Artin Sarchizian.
Articolul integral în Ring.
CITEŞTE ŞI Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte, este disperat. „Dau cu pumnul în pereţi, sparg pereţii…”
În acest moment, patru români sunt încarcerați în închisorile din Malaezia, aceștia fiind acuzați de trafic de droguri, iar toți riscă să fie executați. Cel mai mediatizat caz este cel al lui Ionuț Gologan, arestat în 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur cu 1,5kg de metamfetamină și condamnat de instanța supremă la pedeapsa cu moartea.