„Dacă v-aţi grăbit să vă plătiţi impozitele în avans şi aveaţi dreptul la o bonificaţie la plata impozitului, este foarte probabil să fiţi printre zecile sau sutele de mii de persone cărora li s-a instituit în săptămâna care a trecut poprire pe conturi.
Softul ANAF nu vă recunoaşte bonificaţia şi o înregistrează ca restanţă de plată! Aţi văzut cumva ANAF-ul cerându-şi scuze public pentru această greşeală?
Nu numai că n-a fost cazul, dar procedura ridicării popririi presupune ca tu, victima, să obţii o adresă de la ANAF cu care să alergi la toate băncile pentru a-ţi debloca conturile.
Mi-e teamă de ce situaţii se vor crea dacă şi când ANAF ul va da instrucţiuni online de remediere.
E cel mai recent caz în care incompetenţa unei instituţii a statului accentuează neîncrederea şi frica de iresponsabilitatea funcţionarului public, care are pe mână decizia asupra banului cetăţeanului”, scrie Florin Pogonaru pe zf.ro.
Pe de altă parte, în contextul în care există întârzieri mari la rambursările de TVA, specialiștii atrag atenția că firmele au dreptul să ceară dobândă sau chiar daune pentru acești bani. Deoarece Fiscul face rambursările mai târziu decât trebuie, Guvernul va aloca bani, la ultima rectificare bugetară din 2019, special pentru a rezolva problema asta.
Pentru a putea preveni efectele de cele mai multe ori negative ale unui control fiscal și/sau pentru a le contracara este necesară o analiză și o pregătire permanentă, o gestionare a activității financiar-contabile pentru a răspunde astfel cerințelor controlului în cauză. Pentru a ști asta, trebuie să cunoaștem metodele și procedeele de control, obiectivele, natura investigațiilor pe care le gestionează inspectorii și, „înarmați” cu ele, putem trece la „contraatac”, adică ne putem pregăti și face față cu succes controlului fiscal. Cursul de față are menirea de a răspunde acestor cerințe, de a putea fi pregătiți și trece cu succes prin orice formă de control fiscal.