Culmea Fiscului, ANAF a verificat banii primiţi de fiică de la tatăl ei. Atenţie, impozit de 70% pentru sumele a căror sursă nu este declarată!

ANAF verifică banii cheltuiţi de pe card, cât se joacă la păcănele, caută firmele dacă au angajaţi la negru sau la gri şi verifică orice potenţială eveaziune, astfel că s-a ajuns şi la sumele tranzacţionate între rude de gradul I.
Filip Stan
11 mart. 2025, 12:24
Culmea Fiscului, ANAF a verificat banii primiţi de fiică de la tatăl ei. Atenţie, impozit de 70% pentru sumele a căror sursă nu este declarată!

Este austeritate, astfel că autorităţile, până decid să crescă TVA şi impozite, se împrumută de la bănci şi populaţie şi pun presiune pe ANAF pentru a avea bani de pensii, salarii şi spitale.  ANAF a început să verifice și banii pe care și-i oferă rudele între ele și încearcă să-i impoziteze cu 70%, considerând că sumele nu pot fi identificate, în condițiile în care au fost deja declarate și impozitate, cum este cazul unui antreprenor care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale.

Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget.

Singurele sume excluse par a fi doar cele primite la nunți sau botezuri, existând un comunicat de presă al Fiscului în 2024.

Fiscul pune piciorul în prag celor care închiriază apartamente, 20.000 de români au fost notificaţi de ANAF

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică și banii pe care și-i oferă rudele între ele și, mai nou, încearcă să-i impoziteze cu 70%, considerând că sumele nu pot fi identificate, deși acestea au fost declarate și impozitate.

Cu această situație s-a confruntat un antreprenor, care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale. În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative și a declarației notariale date de acesta din urmă.

Această situație a fost semnalată, marți, într-un comunicat de presă transmis StartupCafe.ro, de avocata Luisiana Dobrinescu.

„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a explicat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA.

ANAF consideră, în acest caz, că sumele respective, chiar dacă pot fi identificate, e posibil să fie primite din altă parte. Prin urmare, decizia inspectorilor este de a le impozita cu 70%, procentul aplicându-se la diferența dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor din fonduri determinate.

„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a afirmat Luisiana Dobrinescu.

Potrivit avocatei, în urmă cu câțiva ani a mai întâmpinat o situație similară, fiind vorba de o pensionară care a primit suma de 20.000 EUR de la fiul ei pentru a achiziționa o casă. În acea perioadă, impozitul era 16%, nu 70% cât este în prezent.

„La vremea respectivă a contestat o decizie de impunere emisă unei persoane fizice ca urmare a faptului că, potrivit organelor de verificare fiscală, declarațiile privind acumulările de fonduri nu au fost susținute de documente justificative”, se mai arată în comunicat.
Pentru a evita astfel de probleme cu ANAF, Luisiana Dobrinescu recomandă folosirea online banking-ului, cu precizarea destinației banilor.

Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget.

Singurele sume excluse par a fi doar cele primite la nunți sau botezuri, existând un comunicat de presă al Fiscului în 2024.

 

ANAF a dat termen până pe 15 mai. Trebuie raportate toate datele despre conturile acestor persoane

În acel caz, era vorba despre o sumă de 20.000 euro transmisă de fiu către mama sa pensionară, pentru cumpărarea unei case. Avocata a observat că, în ultimele luni, a crescut exponențial numărul persoanelor fizice aflate în verificarea situației fiscale personale, iar motivul este legat inclusiv de situația bugetară.

 

ANAF a depășit cu 2% planul de încasări, în februarie. Ministrul Finanțelor: Conform planului, sunt OK, dar eu nu sunt mulțumit. E prea puțin

ANAF a colectat, în primele două luni din acest an, 72,54 miliarde de lei, potrivit datelor obținute de Profit.ro.

Veniturile au crescut în ianuarie cu numai 5,2%, însă adoptarea cu întârziere a bugetului pe 2025 a însemnat că agenția nu a avut în prima lună un plan de colectare.

În februarie, veniturile colectate au crescut cu 16,6%, iar ANAF a depășit planul lunar de venituri cu 2%. Ministerul Finanțelor va analiza, la final de martie, activitatea ANAF, inlcusiv unele măsuri de reorganizare, cum este operaționalizarea structurilor județene la Antifraudă (amânată recent până la 1 iulie) și posibila desființare a regionalelor ANAF, spune acum, într-o discuție cu Profit.ro, ministrul de resort, Barna Tanczos.

Adoptarea cu întârziere a bugetului în acest an a însemnat că, în ianuarie, ANAF a colectat venituri fără să aibă o țintă trasată de către Ministerul Finanțelor.

Ulterior, în februarie, din planul de colectare prevăzut de bugetul pe 2025 a fost scăzută luna ianuarie, iar restul a fost împărțit pe cele 11 luni rămase.

 

în ianuarie 2025 ANAF a colectat venituri bugetare în sumă de 39,08 miliarde lei realizând programul de încasări comunicat de Ministerul Finanțelor în procent de 100%, cu o creștere de 5,22% față de încasările lunii ianuarie a anului precedent;
în februarie 2025 veniturile bugetare nete încasate de ANAF au fost în sumă de 33,46 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 16,63% față de februarie 2024 și un grad de realizare a programului de încasări în procent de 102%.
Explicațiile ministrului Finanțelor
„În ianuarie, fără buget nu putea să aibă un plan. Ianuarie e o lună care izvorăște la TVA din decembrie și acolo încasările puteau să fie mai bune, dar consumul la nivel național pe decembrie este cel care este, iar TVA de acolo izvorăște.

La impozit pe salariu, impozit pe dividende, încasările au mers foarte bine. Februarie este o lună care se încadrează în parametrii necesari îndeplinirii țintei de încasări pentru sfârșitul anului.

Conform planului, sunt OK, dar eu nu sunt mulțumit cu o lună să zic că s-a încadrat în plan. E prea puțin. Trebuie să mergem pe termen lung, lună de lună să avem creșteri”, a spus ministrul.

ANAF, anunț foarte important pentru români. Hackerii transmit mesaje false în numele instituției, prin care încearcă să fure datele personale ale românilor

Ministerul Finanțelor a anunțat pentru luna ianuarie un deficit bugetar de 11 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, față de deficitul de 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, aferent lunii ianuarie 2024.

Ținta pentru întreg anul este pentru un deficit în termeni cash de 7,04% din PIB, 134,6 miliarde lei.

Deficitul ridicat din prima lună a stârnit unele îngrijorări, având în vedere că veniturile statului au scăzut în ianuarie cu 1,4%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 4,5%, deși Guvernul nu a avut buget în prima lună a anului, iar o parte semnificativă a cheltuielilor a fost plafonată la media lunară de anul trecut. Scăderea încasărilor nete din TVA cu 12% în ianuarie este îngrijorătoare pentru execuția bugetului în acest an.

Aceasta a fost prima lună ianuarie cu scădere de venituri începând din 2017, când veniturile au scăzut cu 5,7%. (Declinul a fost cauzat în bună măsură de reducerea TVA de la 24% la 20% din ianuarie 2016, reducere care în încasări s-a reflectat din februarie 2016. În ianuarie 2016, TVA reflecta încă încasări pe cotă generală de 24%, ceea ce a furnizat o bază crescută de comparație pentru ianuarie 2017)

Analiză a eficienței ANAF la final de martie. Posibile și unele reorganizări
Similar cu evaluarea care are loc la Autoritatea Vamală Română (AVR), și ANAF va avea parte la final de martie de o analiză în ce privește eficiența.

„Și la ANAF vom avea această analiză la finalul lunii martie. Avem la ANAF două luni încheiate, o lună ianuarie cu rezultate sub nivelul așteptărilor mele, cu elemente pozitive, elemente negative. Dacă ne uităm la suma totală, sub așteptări, dar dacă ne uităm pe elemente interne, sunt unele elemente interne mai satisfăcătoare”, a declarat Tanczos pentru Profit.ro.

Referitor la operaționalizarea structurilor județene ale direcției Antifraudă, ministrul a afirmat că amânarea recentă permite o analiză mai bună a oportunității unei astfel de măsuri.

Profit.ro a scris recent că Guvernul a decis să amâne din nou, de data asta până la 1 iulie, operaționalizarea structurilor județene ale direcției Antifraudă a ANAF. Acesta este al treilea termen stabilit de Guvern pentru activarea structurilor județene, după ce termenul decis inițial, de 1 ianuarie, a fost amânat pentru 1 martie, iar acum pentru 1 iulie.

„De asta am amânat și decizia la Antifraudă, să vedem cum se mișcă în primele trei luni pe încasări tot sistemul și să mai analizăm încă o dată trecerea Antifraudei la nivel județean, pentru că acolo sunte câteva elemente de risc care pe mine mă fac să mă gândesc de două ori până să luăm decizia finală”, a declarat oficialul.

Tanczos a declarat în ianuarie, tot într-un interviu acordat Profit.ro, că la Antifraudă, unde activitatea este una de control, vrea ca structurile regionale să rămână, pentru o coordonare mai bună a acțiunilor de verificare.

De asemenea, și o eventuală decizie privind desființarea structurilor regionale ale ANAF ar urma să fie luată după analiza de la finalul lunii martie. Atribuțiile regionalelor ANAF au fost reduse repetat în ultimii ani.

„Rămâne în analiză. După 1 aprilie vom lua o decizie cu privire la regionale, astfel încât să putem implementa decizia până la finalul lunii iunie”, a spus Tanczos.

Referitor la reorganizarea ANAF, ministrul a precizat că se vor face fără concedieri în masă. Dar și angajările vor rămâne oprite, iar transferurile vor mai fi permise doar între Ministerul Finanțelor și ANAF, fără alte instituții.

„Nu facem angajări, nu facem nici concedieri în masă, plecările naturale sunt plecări naturale. Mai există transferuri interinstituționale de la minister la ANAF, de la ANAF la minister, în funcție de necesități. Dar din afara sistemului nu mai transferăm. Nu doresc să facem astfel de transferuri (din afară, n.r.) în această perioadă”, a declarat ministrul.â

În trecut, practica transferului de funcționari de la instituții diverse, cum ar fi chiar primării de comune, a fost folosită de ANAF pentru a-și acoperi din posturile vacante, în contextul în care mulți ani angajările au fost blocate sau au fost permise în cazuri rare.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți