Cristian Bodea este nemulţumit de atitudinea ministrului Rovana Plumb privind două proiecte de lege iniţiate de el şi de colegul său Valeriu Boeriu. Cei doi spun că „Guvernul nu ţine cont de parlamentari”, iar Cristian Bodea a luat în calcul chiar depunerea unei moţiuni simple contra ministrului Mediului.
Ideea a fost, însă, dur amendată de preşedintele liberal Crin Antonescu, care a subliniat, joi, că nu stă în disciplina unei coaliţii ca un parlamentar să depună o moţiune împotriva propriului Guvern.
„În legătură cu domnul Bodea nu pot spune decât atât: nu stă în disciplina unui partid sau a unei coaliţii ca împotriva propriului Guvern un senator sau un deputat să depună o moţiune simplă. Dacă domnia sa are nemulţumiri – şi oricare dintre noi avem dreptul să avem nemulţumiri – exigenţe, are la dispoziţie grupul parlamentar căruia îi aparţine – Senat sau Cameră, unde poate să ridice problema. Dacă găseşte susţinerea sau o preocupare suficient de semnificativă în jurul unui asemenea demers îl notifică conducerii partidului, partidul îl discută în USL, pentru că este posibil ca problemele semnalate să fie reale şi să poată fi rezolvate altfel. Dar aşa, dacă ne vine într-o zi să iniţiem o moţiune şi de cenzură, putem să iniţiem aşa umblând după semnături sau o moţiune împotriva unui membru al Cabinetului, indiferent că el este liberal, PSD-ist sau Daniel Constantin… Asta nu se poate”, a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
„Pot să fac, dar nu prea mi se dă voie să o fac”, a replicat Cristian Bodea, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Crin Antonescu a explicat că un demers precum cel dorit de Cristian Bodea este imposibil: „Nu se poate nu pentru că un parlamentar, oricare parlamentar, nu ar avea aceste drepturi. Le are, în calitatea sa de parlamentar le poate folosi oricând, oricum fără să mai discute cu nimeni, dar dacă ţine şi de calitatea sa de parlamentar membru al unui partid, al unei alianţe, al unei majorităţi, atunci nu o poate face. În fond, este istoria veche şi relativ simplă a asocierii într-un partid politic. Atunci când te asociezi într-un partid politic ai posibilitatea să vezi statutul, să vezi regulile şi ai posibilitatea să decizi dacă renunţi de bunăvoie, ştiţi cum este ca în Uniunea Europeană este o limitare, este o cedare de suveranitate, pentru că acestea sunt regulile asocierii că intri în PNL, în UE sau NATO şi pesemne şi la PSD şi în alte părţi, în orice partid până la urmă”.
Tensiunile din USL au ajuns, joi, la cote maxime, premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, afirmând că avem de a face cu „cea mai mare criză de până acum” de la înfiinţarea coaliţiei. Iritat de declaraţiile liberalului Sorin Roşca Stănescu despre PSD, Ponta a cerut măsuri dure împotriva fostului jurnalist, dând chiar un ultimatum partenerilor liberali ca până luni să rezolve problema.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la finalul şedinţei USL, că în cadrul Uniunii există „o problemă seriosă” care îl priveşte pe senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, care ar fi dus o campanie împotriva PSD şi are „o agendă proprie”.
Premierul a evitat să precizeze dacă a cerut sancţionarea lui Sorin Roşca Stănescu şi a susţinut că a solicitat poziţia oficială a PNL în acest caz.
Joi, liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a declarat că „PSD nu mai are niciun fel de dispoziţie de a trece cu vederea” ieşirile senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu, al arătând că „lucrurile degenerează” şi că PNL trebuie să ia o decizie.
Senatorii PNL care au demisionat din Comisia de anchetă a cazului judecătorului Corneliu Bârsan afirmă că prin acest gest protestează faţă de încercarea majorităţii din comisie de a muşamaliza încălcarea imunităţii diplomatice a magistratului român la CEDO.