Culoarea cearcănelor sau modul în care acestea arată pot indica mai multe probleme de sănătate. Spre exemplu, pungile de sub ochi sunt asociate cu o funcționare deficitară a rinichilor.
Cearcănele constituie un neajuns din punct de vedere estetic pentru persoanele de toate vârstele, iar în mod frecvent, cearcănele sunt asociate cu lipsa orelor de somn suficiente și cu oboseala cronică. Totuși, există numeroși factori care determină apariția cearcănelor. Printre aceștia se numără patologiile de tip infecțios, alergic sau iritatic. De asemenea, fluctuațiile hormonale și stilul de viață pot influența dezvotarea pungilor sub ochi, iar consumul de alcool și fumatul sunt și ele cauze care generează apariția acestora. Cearcănele pot fi temporare sau permanente, de pinzând de natura factorilor etiologici care le favorizează apariția.
Citește și: Importanța tratamentelor de noapte pentru îngrijirea tenului
Cearcănele închise la culoare sunt asociate cu oboseala și cu lipsa de somn, însă, oamenii de știință susțin că acestea pot include alergii, afecțiuni tiroidiene și vârsta înaintată. Totodată, cearcănele întunecate pot ajunge să aibă o nuanță purpurie sau albastră, în funcție de culoarea pielii. Acestea pot apărea și din cauza nivelurilor reduse de țesut gras în jurul ochilor, a subțierii pielii sau a deficitului de fier. În plus, cearcănele afectează mai mult persoanele de culoare și pot fi și ereditare, potrivit cercetătorilor în domeniu.
Citește și: Video! Cum arată Andra fără pic de machiaj! E aproape de nerecunoscut cu cearcăne și fără fond de ten!