Expoziţia ne arată imagini bazate pe cele mai recente descoperiri despre viziunea în culori a animalelor: unele văd ultravioletele, iar altele – culori pe care noi nu le putem vedea.
Înţelegerea felului în care văd ar putea să ne ajute să le înţelegem mai bine comportamentul, explică cercetătorii. Culorile pe care le vedem – şi cele pe care nu le putem vedea – în lumea naturală le permit animalelor să comunice unele cu celelalte, să atragă partenerii sau să evite prădătorii. Acesta este un limbaj pe care oamenii abia încep să îl înţeleagă.
„Viziunea în culori a animalelor şi, prin urmare, percepţia lor asupra lumii, diferă considerabil faţă de a noastră”, spune dr. Tom Pike, profesor la Universitatea Lincoln – School of Life Sciences.
„Multe, de exemplu, văd lumina ultravioletă, altele pot vedea lumina polarizată, iar mult pot vedea mai multe culori decât noi (…) Unele, în schimb, văd mai puţine culori – iar persoanele daltoniste înţeleg cum este”, mai spune dr. Pike.
Păsările, de exemplu, văd ultravioletele, aşa că un păun uitându-se la un potenţial partener nu vede verdele şi albastrul de pe coada superbă a masculului, ci mai multe nuanţe de violet.
Unele mamifere au doar două tipuri de conuri, având o percepţie a culorilor similară cu daltonismul roşu-verde al oamenilor. Viziunea unui câine „daltonist” asupra lumii este arătată în această imagine cu picioarele stăpânului. „Animalele precum câinii se bazează pe miros, aşa că vederea lor nu este foarte dezvoltată”, spune dr. Pike.
Scarabeul chrysina adelaida este una dintre puţinele specii care poate vedea şi reflecta lumina polarizată, precum în imaginea următoare.
„Întrucât culorile animalelor au evoluat în beneficiul ochiilor lor, înţelegerea felului în care vede lumea un animal poate explica de ce unele sunt atât de colorate, iar altele atât de banale. Unele au modele, altele nu. Acest lucru ne permite să înţelegem mai multe despre importanţa culorilor”, a mai spus profesorul.