„Fiecare cetăţean trebuie să beneficieze de acces neîngrădit la cultura scrisă şi trebuie să oferim fiecăruia posibilitatea de a cunoaşte nemijlocit scrierile care îi sunt necesare profesiei sau nevoilor proprii de informare. Iniţiativele care pot încuraja populaţia să citească, să se apropie de universul cărţilor prezintă avantaje pentru educaţia şi nivelul de cultură al fiecărui cetăţean, atrăgând după sine un avantaj direct şi pentru finanţele publice, sub forma unor valori adăugate din amplificarea circuitului editorial”, arată aceştia în expunerea de motive la proiectul de lege.
Năstase şi Socaciu mai menţionează că‚ prin introducerea tichetelor pentru carte, statul român intervine printr-o măsură legislativă perfect compatibilă cu practicile identice din alte state membre ale UE, atât în favoarea angajatului, căruia îi cresc veniturile reale, cât şi în favoarea angajatorului, care are posibilitatea şi este stimulat să acorde angajaţilor, alături de salariu, facilitatea unui acces liber la cultura sctisă, în particular la producţia de carte.
Potrivit propunerii legislative, tichetele pentru carte pot fi utilizate timp de un an de la data emiterii, pentru finanţarea costurilor de achiziţie a cărţilor, indiferent de domeniu, profil ori tematică. Tichetele pentru carte vor avea acelaşi statut fiscal ca tichetele de masă.
Propunerea legislativă va fi transmisă în forma iniţiatorilor Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.