Cum a acţionat DNA pe timpul pandemiei de coronavirus. Crin Bologa: „Achiziţionarea materialelor trebuia făcută cu bună credinţă”

Şeful DNA, Crin Nicu Bologa, a discutat cu jurnalista Carmen Dumitrescu la interviurile Presshub, despre activitatea Direcției Naționale Anticorupție în perioada pandemiei de coronavirus. 
Romania TV
28 mai 2020, 18:27
Cum a acţionat DNA pe timpul pandemiei de coronavirus. Crin Bologa:

Întrebat cum a reuşit DNA să-şi desfăşoare activitatea în condiţii speciale pe care le-a impus pandemia de coronavirus, şeful DNA a dezvăluit: „Ne-a îngreunat activitatea această situaţie de pandemie pentru că nu am putut instrumenta toate cauzele pe care le avem în lucru sau majoritatea acestora, ci numai cauzele cu arestaţi, cauzele cu flagrant şi acele cauze unde era pericol de dispariţie a probelor. Şi, cele câteva acţiuni cu flagrant pe care le-am avut au fost foarte grele.

Am avut una în Baia Mare, în Mediaş. În momentul în care era oprită deplasarea cetăţenilor era foarte greu să ai aceste acţiuni, să le pui în practică şi să reuşeşti să ai ca rezultat prinderea persoanelor care au cerut sume de bani în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Dar, procurorii şi poliţiştii care au participat la aceste acţiuni au fost profesionişti şi au reuşit să-i prindă în flagrant pe cei în cauză, dar au reuşit să rămână şi sănătoşi, atât ei, cât şi persoanele cercetate ca şi martori. 

De asemenea, am apelat foarte mult la audierea persoanelor prin comisie rogatorie, atât în ceea ce priveşte în interiorul DNA-ului, dintr-un birou în altul, cât şi la distanţă, distanţă însemnând atât în interiorul României, cât şi în străinătate, de exemplu s-au efectuat audieri prin videoconferinţă în Dubai în dosare de ale noastre, în această perioadă”.

Crin Nicu Bologa a mai spus că au fost folosite măsurile care se impun, astfel încât DNA să-şi poată defăşura activitate fără să aibă vreun caz de îmbolnăvire de COVID-19. 

Şeful DNA a mai vorbit şi despre achiziţiile publice făcute în perioada pandemiei. 

Ce au constatat procurorii despre felul în care s-au făcut achiziţiile publice în timpul pandemiei, în condiţiile în care în pandemie s-au flexibilizat un pic regulile de efectiarea acestor achiziţii publice, pentru ca ele să poată fi făcute mai uşor. Vă încurcă această flexibiliare în anchetele pe care le efectuaţi în această perioadă?, a fost întrebarea jurnalistei Carmen Dumitrescu pentru procurorul şef. 

„Nu ne încurcă. Desigur, noi am primit mai multe sesizări, s-au sesizat şi procurorii de serviciu acolo unde au constatat indicii de săvârşirea unor infracţiuni de competenţa Direcţiei, în legătură cu unele achiziţii publice de materiale şi substanţe necesare în combatarea pandemiei. Procurorii vor face verificări şi, în momentul în care vor îndeplini condiţiile legale ale infracţiunilor respective, probabil vom ajunge şi la trimiterea în judecată. 

Ceea ce s-a făcut prin cele două decrete prezidenţiale, s-a făcut pentru a reuşi ca instituţiile statului să achiziţioneze cât mai urgent şi într-o procedură cât mai simplificată materialele necesare combaterii epidemiei. Achiziţionarea acestor materiale trebuia făcută cu bună credinţă, fără a se urmări o îmbogăţire, fără obţinerea de foloase necuvenite şi fără a produce prejudicii instituţiilor statului. Noi acest lucru îl urmărim. 

Avem indicii că în anumite situaţii s-au achiziţionat materiale neconforme cu standardele, materiale care nu au fost utile în combaterea pandemiei şi care s-ar putea să fi dus chiar la îmbolnăvirea unor persoane după folosirea acestora”, a spus Crin Nicu Bologa.

Săptămâna trecută, în cadrul unei videoconferințe de presă, procurorul-șef DNA a anunţat că în perioada pandemiei de coronavirus, au fost deschise 33 de dosare penale, dintre care 25 au pornit ca sesizări din oficiu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!