Întrebat cum a reuşit DNA să-şi desfăşoare activitatea în condiţii speciale pe care le-a impus pandemia de coronavirus, şeful DNA a dezvăluit: „Ne-a îngreunat activitatea această situaţie de pandemie pentru că nu am putut instrumenta toate cauzele pe care le avem în lucru sau majoritatea acestora, ci numai cauzele cu arestaţi, cauzele cu flagrant şi acele cauze unde era pericol de dispariţie a probelor. Şi, cele câteva acţiuni cu flagrant pe care le-am avut au fost foarte grele.
Am avut una în Baia Mare, în Mediaş. În momentul în care era oprită deplasarea cetăţenilor era foarte greu să ai aceste acţiuni, să le pui în practică şi să reuşeşti să ai ca rezultat prinderea persoanelor care au cerut sume de bani în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Dar, procurorii şi poliţiştii care au participat la aceste acţiuni au fost profesionişti şi au reuşit să-i prindă în flagrant pe cei în cauză, dar au reuşit să rămână şi sănătoşi, atât ei, cât şi persoanele cercetate ca şi martori.
De asemenea, am apelat foarte mult la audierea persoanelor prin comisie rogatorie, atât în ceea ce priveşte în interiorul DNA-ului, dintr-un birou în altul, cât şi la distanţă, distanţă însemnând atât în interiorul României, cât şi în străinătate, de exemplu s-au efectuat audieri prin videoconferinţă în Dubai în dosare de ale noastre, în această perioadă”.
Crin Nicu Bologa a mai spus că au fost folosite măsurile care se impun, astfel încât DNA să-şi poată defăşura activitate fără să aibă vreun caz de îmbolnăvire de COVID-19.
Ce au constatat procurorii despre felul în care s-au făcut achiziţiile publice în timpul pandemiei, în condiţiile în care în pandemie s-au flexibilizat un pic regulile de efectiarea acestor achiziţii publice, pentru ca ele să poată fi făcute mai uşor. Vă încurcă această flexibiliare în anchetele pe care le efectuaţi în această perioadă?, a fost întrebarea jurnalistei Carmen Dumitrescu pentru procurorul şef.
„Nu ne încurcă. Desigur, noi am primit mai multe sesizări, s-au sesizat şi procurorii de serviciu acolo unde au constatat indicii de săvârşirea unor infracţiuni de competenţa Direcţiei, în legătură cu unele achiziţii publice de materiale şi substanţe necesare în combatarea pandemiei. Procurorii vor face verificări şi, în momentul în care vor îndeplini condiţiile legale ale infracţiunilor respective, probabil vom ajunge şi la trimiterea în judecată.
Ceea ce s-a făcut prin cele două decrete prezidenţiale, s-a făcut pentru a reuşi ca instituţiile statului să achiziţioneze cât mai urgent şi într-o procedură cât mai simplificată materialele necesare combaterii epidemiei. Achiziţionarea acestor materiale trebuia făcută cu bună credinţă, fără a se urmări o îmbogăţire, fără obţinerea de foloase necuvenite şi fără a produce prejudicii instituţiilor statului. Noi acest lucru îl urmărim.
Avem indicii că în anumite situaţii s-au achiziţionat materiale neconforme cu standardele, materiale care nu au fost utile în combaterea pandemiei şi care s-ar putea să fi dus chiar la îmbolnăvirea unor persoane după folosirea acestora”, a spus Crin Nicu Bologa.
Săptămâna trecută, în cadrul unei videoconferințe de presă, procurorul-șef DNA a anunţat că în perioada pandemiei de coronavirus, au fost deschise 33 de dosare penale, dintre care 25 au pornit ca sesizări din oficiu.