Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Apelul de urgență făcut către SUA, târziu în noapte!

Noi detalii ies la iveală despre modul în care statul a gestionat România după accidentul nuclear de la Cernobîl. Raportul confidențial a fost desecretizat de CIA.
Alina Costache
16 apr. 2022, 18:06
Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Apelul de urgență făcut către SUA, târziu în noapte!

Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Dispozițiile au fost redactate de un angajat al Ambasadei SUA la București și este adresat secretariatului de stat de la Washington.

Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl

S-a aflat acum că Bucureștiul a făcut un apel urgent către guvernul american, în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986), notează fanatik.ro.

„Ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în România. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției, ceva mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent. Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru.

Președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele, la care Ursu a participat în calitatea sa oficială dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației.

Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România.

Se pare că ”Gor” nu a fost informat deloc de către sovietici, și nu credem că URSS va fi în situația de a oferi expertiză. Avem o oportunitate unică de avea o contribuție umanitară și științifică ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel. Informațiile oferite de partea română ar fi foarte valoroase și pentru noi. În acest timp, ar trebui să respectăm dorința lui ”Gor” (Gorbaciov) de a nu stârni panică și nu-i ofensa pe sovietici – ne putem aștepta la un impact pozitiv a nivelul percepției românilor obișnuiți, odată ce vor afla că Statele Unite au oferit un ajutor prompt”, se arată în referat, conform Fanatik.

Citește și: EXCLUSIV Nepoata lui Nicolae Ceauşescu, noi dezvăluiri din scrisoarea de adio lăsată de tatăl său, Marin Ceauşescu, fratele dictatorului: „Tata s-a spânzurat în costum alb, cu papion”

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
O fetiță de 3 ani din județul Olt a pus în alertă autoritățile printr-un apel la 112
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!