Adrian Năstase scrie că s-a declarat „revoltat” când a primit, în urmă cu trei ani, informarea de la Ambasada SUA, el explicând că „există o discriminare inacceptabilă in ceea ce priveste regimul vizelor, in conditiile in care cetătenii majoritătii statelor europene pot călători fără vize in SUA, in timp ce românii trebuie să joace la „loteria vizelor” sau să treacă printr-un proces umilitor de obtinere a vizei”.
„Există o incălcare evidentă a reciprocitătii in materie, in conditiile in care cetătenii americani nu au nevoie de viză pentru a călători in România, indiferent de situatia in care se află.
Chestiunea retragerii vizelor pentru cetătenii români, a principiilor folosite, nu poate fi doar o chestiune „confidentială” a autoritătilor americane cu cetătenii români vizati. Ea trebuie să fie cunoscută si de către Ministerul de externe român. Mai ales când este vorba de „foreign government officials” sau ” „prominent public figures”, atunci cân autoritătile de imigrare se consultă cu Departamentul de Stat, existând riscul de a fi afectate relatiile externe americane. Evident că in aceste situatii trebuie informate (cel putin) si autoritătile române. In conditiile in care România nu este considerată o colonie…
in ceea ce mă priveste, probabil că am fost util, ca premier al României, in operatiunile militare din Irak si in alte situatii. Atunci nu eram „periculos” dar după ce România a avut o altă conducere, după 2004, am devenit, dintr-o dată „periculos” pentru SUA, asemănător cu teroristii Al Quaida. Si asta pentru că ambasadorul american lobbyist din acea vreme, de la Bucuresti, avea un anumit „mentor” si era intr-o relatie specială cu unele din slugile din acea vreme ale lui Băsescu. De aceea a făcut, probabil, acea propunere către Departamentul de Stat, iar Departamentul avea, la acea vreme, alti prieteni in România decât cei ai Republicanilor. Asa că nu mai conta…
Este important ca actualii lideri de la Bucuresti să invete ceva din această lectie. Sper că vor invăta”, susţine Năstase.
Fostul premier prezintă informarea de la Ambasadă, primită în 2012:
„Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212(a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru ca calatorii in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza.
In momentul in care primiti aceasta notificare va rugam sa va prezentati la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti impreuna cu pasaportul pentru a va putea anula viza fizic in pasaport. Daca mai doriti pe viitor sa resolicitati viza pentru a putea calatori spre Statele Unite, va rugam sa urmati instructiunile mentionate pe adresa de site a Ambasadei la http://romania.usembassy.gov”.
Totodată, Năstase redă poziţia mAE. „Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat in legatura cu interdictia aplicata unor cetateni romani de a intra in SUA. in baza procedurilor specifice consulare si a legislatiei privind protectia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare in SUA se comunica direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetatenilor romani vizati, daca exista astfel de situatii”.
Evaluează: