Povestea modului în care acest fals articol a ajuns să fie publicat în revista Asian Journal of Medicine and Health (Jurnalul Asiatic de Medicină şi Sănătate), ce-i drept, puţin cunoscută, este spusă pe blogul său de unul dintre autori, medic la Universitatea din Lille (Franţa) Michael Rochoy.
Obiectivul era simplu: „totul trebuie să fie ridicol, de la titlu şi referinţe şi până la cea mai neînsemnată frază din articol. Dacă reuşeam să publicăm un astfel de ‘articol’, reuşeam să răspundem la întrebarea noastră iniţială: publică oare această revistă absolut orice?”, scrie Rochoy.
„Investigaţia” a văzut lumina tiparului la 15 august şi a fost retrasă 24 de ore mai târziu, când autorii au dezvăluit înşelătoria pe reţelele sociale. Revista în cauza a justificat retragerea articolului, invocând „un denunţ referitor la o fraudă ştiinţifică gravă”, potrivit Retraction Watch, un site care contabilizează studiile care sunt retrase de către revistele care le-au publicat.
Pentru cine avea ochi de văzut, autorii reali ai studiului, patru oameni de ştiinţă elveţieni şi francezi, îşi dezvăluie adevăratele intenţii încă din titlu: „În pofida a ceea ce se crede, SARS-CoV-2 este mai letal decât trotinetele. Ar putea fi hidroxiclorochina singura soluţie?”, o aluzie deloc voalată la cercetătorul francez Didier Raoult, care semnalase la începutul pandemiei că în Italia se înregistrau mai mulţi morţi în accidentele de trotinetă decât cei decedaţi din cauza coronavirusului. Ulterior, Raoult a iniţiat o mişcare în favoarea hidroxiclorochinei pentru a trata COVID-19, medicament care nu a fost recomandat în cele din urmă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Într-un paragraf distinct despre semnatari, adevăraţilor autori ai „studiului” li se alătură, între alţii, Nemo Macron – câinele preşedintelui Macron – despre care se menţionează că este „afiliat Palatului Elysee”, sau Manis Javanica, denumirea ştiinţifică a pangolinului, animal care a fost semnalat la începutul pandemiei ca aflându-se la originea coronavirusului.