O judecătoare din București este luată în vizor de Agenţia Naţională de Integritate, după ce instituția a constatat o diferenţă nejustificată în averea acesteia, suma care nu este declarată în acte depăşind 30 de milioane de lei. De asemenea, s-a regăsit o diferenţă de peste un milion de lei în cazul unui angajat cu statut special din Poliţia Capitalei.
Magistratul, judecătoare în cadrul Tribunalului București și fostă judecătoare în cadrul Judecătoriei Sector 4, pe numele său Mazilu Gabriela-Cristina, ar fi avut o avere nejustificată, adunată în perioada exercitării funcţiei publice, fapt descoperit de ANI.
„Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unor diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate în cuantum total de 31.602.501 Lei în cazul a două persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010”, anunţă, miercuri, ANI, într-un comunicat de presă.
Cea de-a doua persoană vizată este Nicoreşteanu Ionuţ-Victor, funcţionar public cu statut special în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în cazul căruia s-a constatat o diferenţă nejustificată în cuantum total de 1.213.986 lei.
„Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către MAZILU GABRIELA – CRISTINA, şi respectiv, NICOREŞTEANU IONUŢ – VICTOR, în perioada exercitării funcţiilor publice”, a mai transmis ANI.
Agenția Națională de Integritate a precizat că persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Judecătoarea Mazilu Gabriela-Cristina şi Nicoreşteanu Ionel-Victor au fost cercetaţi de DIICOT în anul 2015 într-un dosar privind credite frauduloase luate de la BRD, în care era implicat şi omul de afaceri Remus Truică. Conform luju.ro, Dosarul fraudelor de la BRD Dorobanți, în care prejudiciul total estimat de bancă este de 53 de milioane de euro, a fost declinat în noiembrie 2018 de la DIICOT la Secția specială.
În ultima declarație de avere a judecătoarei, depusă în iunie 2023, nu este menționat niciun fel de bun, imobil, teren sau mașină. În declarația de avere din 2021, judecătoarea menționa un apartament de 70 de metri pătrați, în București, cumpărat în 1998. De asemenea, nu este trecut niciun depozit sau cont bancar. În schimb, este menționat un credit de 150.000 de euro pe numele lui Mazilu Gabriel, credit contractat în 2011 și scadent în 2023. În declarația de avere depusă în 2021, creditul de 150.000 de euro contractat de Mazilu Gabriel în 2011 apare cu scadența în 2012. În declarația din iunie 2021 era trecut și un credit bancar de un milion și jumătate de euro, pe numele său, contractat în 2008 și scadent în 2012.
La capitolul venituri, sunt trecute sumele de 191.932 de lei din salariul de la Tribunalul București, 99.132 de lei din drepturi salariale (câștigate în instanță) și 5.421 de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a făcut parte dintr-o comisie de examen.