Românii au găsit cea mai ușoară modalitate de a face bani pe internet. „Hai, donați, donați, donați” este mesajul celor care caută o sursă suplimentară de finanțare, pe TikTok, Mulți „creatori de conținut” au ajuns să profite de mila utilizatorilor platformei.
„Donați oricât, vă rog eu! Cincizeci de bani, un leu, doi lei, cât vreți!”, încurajează ei.
Lumea este extrem de receptivă la mesajele care vin din partea unor persoane care arată că ar avea unele probleme. Tranzacțiile se fac numai pe Revolut. Oamenii donează câțiva lei, dar și 50 sau 100 de lei. Cei care cer bani nu prezintă nicio cauză socială specială pentru care ar avea nevoie de bani.
La un simplu calcul, un utilizator care cere donații pe TikTok arată că reușește să strângă în doar 30 de minute aproximativ 400 de lei, doar spunând în mod repetat:„Donați, donați, 5 lei, 10 lei!”, fără încetare.
„Bani din mila Domnului” este descrierea live-ului unui alt internaut pe aplicația respectivă. „Intrați și donați, donați!”, spune acesta.
Cei care urmăresc live-urile în care doar telefonul este filmat pot vedea cum în contul de Revolut intră lei, euro, dolari sau lire.
Acest lucru nu este tocmai legal și ar putea fi pedepsit prin lege. Potrivit Codului Penal, articolul 326 spune clar că cei care cerșesc pot ajunge în spatele gratiilor.
„Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani”, se arată în lege.
Citește și: Noua funcție care revoluționează TikTok-ul. Utilizatorii așteptau de multă vreme această schimbare
Tot în Codul Penal mai există un articol, 214, care se referă la „Exploatarea cerşetoriei”.
În lege se arată că „fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material (…) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Potrivit oficialilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București, studiile arată că un cerșetor poate câștiga până la 5.000 de lei pe lună, banii fiind folosiți de cele mai multe ori nu de persoana care apelează la mila cetățenilor sau de familia acesteia, ci de alte persoane care coordonează rețele care practică cerșetoria, scrie libertatea.ro.