Indicele de dobândă ROBOR la trei luni, luat în calcul în stabilirea ratei dobânzilor la credite a ajuns la 2,42%, crescând în două săptămâni cu 29 de puncte de bază de la 2,13%. Analiştii financiari spun că este o valoare normală, atât timp cât dobânda de referinţă a băncii centrale este 2,25%. „Nu este nimic deosebit. ROBOR a ajuns acum aproape de nivelul dobânzii de politică monetară. Nefiresc era până acum când dobânda era mai mică decât dobânda de politică monetară. De fapt, BNR a început să sterilizeze lichiditatea din piaţă, lucru pe care trebuia să îl facă mai demult, dar l-a tot amânat”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.
Într-adevăr, pe site-ul băncii centrale sunt menţionate operaţiuni de atragere de depozite în lei cu scadenţe pe şapte zile, conform legii, la dobânda de 2,25%, adică acelaşi nivel cu cel al dobânzii de politică monetară. Prima dintre aceste operaţiuni a avut loc pe data de 16 aprilie şi a atras din piaţă 18,665 miliarde de lei, iar cea de-a doua a avut loc pe 23 aprilie fiind în valoare de 18,08 miliarde de lei.
Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank, arată că ratele de dobândă pe interbancar au crescut pe 24 aprilie, a doua zi după sterilizarea de 18 miliarde de lei operată de BNR, până la 3% la sfârştiul zilei „probabil şi datorită precauţiei trezorierilor de a plasa lichidităţi înaintea termenului limită pentru plățile bugetare” (25 aprilie). Acesta subliniază că dobânzile pentru împrumuturile pe termen mai lung, gen ROBOR la 6 luni, nu au crescut atât de rapid ca cele pe termen scurt. Acest fapt ar putea să indice începerea unei perioade de stabilitate a preţurilor şi o normalizare pe termen mai lung a politicii monetare a BNR.
La rândul său, Ionuţ Dumitru spune că dobânzile au crescut puţin luni când s-a atras lichiditatea din piaţă, dar ieri saltul a fost mai mare din cauza plăţilor lunare la buget care în aprilie s-au suprapus şi cu închiderile trimestriale raportate de firme şi efectuarea plăţilor. În plus, băncile comerciale au plasat destui bani la BNR şi unele dintre ele au avut surpriza că aveau de făcut plăţi mai mari pentru clienţii lor. Aceştia sunt cei trei factori care au împins în sus ROBOR la trei luni în cursul zilei de ieri.
Teoretic, atât timp cât ROBOR a depăşit nivelul dobânzii de referinţă a BNR de 2,25% nu ar trebui să mai existe temei pentru creşterea ROBOR şi sterilizarea lichidităţilor. Totuşi, nivelul maxim până la care poate creşte acet indice este nivelul dobânzii Lombard (dobânda la care băncile se împrumută de la BNR în caz de lipsă a lichidităţilor), în prezent de 3,25%. Totuşi următoarea şedinţă de politică monetară a BNR este pe 7 mai, dată la care nu este exclus să asistăm la noi majorări ale dobânzii de politică monetară.
Citeşte mai mult pe Economica.net