În trecut, Uzina Tractorul Brașov era un colos al industriei românești, cu 23.000 de angajați care produceau tractoare ce ajungeau să fie exportate în întreaga lume, din America Latină până în Africa și Australia. Printre cele mai cunoscute modele fabricate aici se număra U 650, care a avut un impact major asupra agriculturii românești și internaționale.
Fabrica a luat ființă în 1946, dar rădăcinile sale datează din 1925, când producea avioane utilizate în al Doilea Război Mondial. Primul tractor produs, IAR 22, a ieșit pe poarta uzinei pe 26 decembrie 1946, iar tractorul cu numărul 1.000 a fost finalizat în 1949 sub conducerea lui Radu Emil Mărdărescu, scrie Fanatik. De-a lungul decadelor, uzina a evoluat, începând să fabrice și autoturisme de teren Aro.
Declinul și transformarea
Declinul uzinei a început după 1990, când mulți angajați au ales să plece datorită ordonanțelor care le ofereau salarii compensatorii. În 1999, uzina s-a divizat în șase societăți comerciale, iar în 2007 a intrat în lichidare. Pe locul fostei uzine, în 2015, s-a deschis cel mai mare centru comercial din Transilvania, investițiile continuând și în anii următori.
Astăzi, pe terenul unde odinioară se afla uzina Tractorul Brașov, se află un cartier modern, unde locuiesc peste 7.000 de persoane, și un mall care atrage mii de vizitatori. Printre noile dezvoltări se numără magazine de articole sportive, farmaciile Bebe Tei și viitoare deschideri de branduri de mobilă și bricolaj, cum ar fi Momax, XxLutz și Mobexpert.
Planurile de viitor pentru fostul hangar IAR includ transformarea acestuia într-o zonă de entertainment, parte a unui proiect amplu care va continua să aducă noi investiții până în 2025. Acest proiect ambițios promite să investească încă 350 de milioane de euro, revitalizând complet zona și aducând un suflu nou unui spațiu încărcat de istorie industrială.
Citește și: Șoferii, vizați de o nouă lege. Tot ce trebuie să știi despre înlocuirea cauciucurilor