Din banii câștigați, Claudiu Mihai și-a deschis, la Iași, un business de succes cu produse tradiționale. Originar din Iași, bărbatul a reușit să devină un antreprenor de succes, după ce a muncit enorm. A plecat ân străinătate în 2010, iar de atunci s-a dezvoltat profesional enrom și și-a împlinit unul dintre cele mai mari visuri ale sale.
„Am lucrat mulți ani ca barman. Eu am rămas fără tată la 10 ani și de atunci am încercat să mă descurc singur, să-mi câștig bănuții mei. Am lucrat mulți ani la un hotel din Sibiu, ca barman, pentru că voiam să fac o schimbare, m-am gândit să plec în străinătate. Am depus multe CV-uri și în cele din urmă am fost sunat de cei de la Royal Caribbean, al treilea cel mai cunoscut holding de croazieră din lume. Am fost la interviu, mi-au spus că mă potrivesc pentru postul de barman, sunt ceea ce au nevoie și că trebuie să știu două limbi străine. Aici m-am blocat pentru că nu știam engleză. Dar ca să vezi cum e universul, am învățat, până am plecat, engleza de la un turist german care venea la hotelul unde munceam în Sibiu. M-am împrumutat de la un prieten 50 de dolari, ca să plec”, a dezvăluit Claudiu Mihai.
Citește și Cât costă să îți ridici o casă în 2024. Prețurile materialelor au crescut, la fel și manopera
La început, după ce a plecat în străinătate, Claudiu s-a descurcat foarte greu cu banii.
„În aeroport, mi-am luat mâncarea și de băut de 25 de dolari, am rămas cu 25 de dolari. Deci eu am ajuns în Miami, în America, unde e sediul firmei, cu 25 de dolari în buzunar. Nu găseam locul unde era sediul firmei. Am pus întrebări, în stânga, în dreapta, nu-mi spunea nimeni. Am întrebat un taximetrist, dar îmi lua 50 de dolari, iar eu mai aveam 25. Intrasem în panică. Nu eram în Germania, să pot veni cu trenul acasă. Până la urmă s-a îndurat unul, un șofer de autobuz, și m-a dus acolo. M-am calmat când am ajuns în hotel și mi-am văzut numele pe cameră. Apoi am dormit un pic și m-au luat pe vas. Am văzut că se fac bani pe vasele de croazieră. Doar dacă muncești, faci bani.
Cine spune că merge pe vasele de croazieră și nu face bani nu face niciunde. Eu am făcut bani foarte frumoși, chiar și acum mulți ani, dar am și muncit. După vreo 3 contracte am zis că este loc de mai bine. Am început să fac cursuri, să învăț mai multe pe partea de management și am crescut. Am promovat ca manager într-un an. Am făcut istorie. În 6 luni, am promovat șef de echipă, apoi superviser, apoi manager în următoarele 6 luni. Am stagnat în poziția aia, manager junior, pentru că mi-a plăcut”, mai spune Claudiu Mihai.
Cel mai greu moment pentru Claudiu a fost atunci când a venit pandemia, care i-a dat totul peste cap.
„A venit pandemia și s-a oprit tot. Toate bărcile erau în Bahamas. Am plecat acasă și am zis că nu mai plec pe vas, rămân acasă. Aveam și copilul mic, am stat acasă. Un prieten de-al meu îmi tot spunea să facem un magazin împreună. L-am ajutat să deschidă restaurant în București, iar fratele lui, care plănuia să deschidă magazine la Iași, m-a sunat și mi-a spus că are o ofertă. Am devenit asociați la magazinele «La Sibieni». Nu am stat la discuție, nu am analizat piața. Am făcut același lucru ca și atunci când am plecat pe vas, în America. Mi-am împachetat bagajele și am venit la Iași. Apoi a venit fratele meu, după aceea m-am mutat cu toată familia aici.
La început au mers magazinele foarte bine. Am deschis atunci 5 locații, am închis unul pentru că nu ne-am asigurat pe partea de angajați. Nu am crezut că o să am impedimentul acesta și cred că pandemia a schimbat mult oamenii. Găsești oameni, dar nu angajați responsabili. Să te duci la muncă și să tragi nu pentru patron, ci pentru tine, pentru că îți asiguri un loc de muncă. Muncești și pentru tine, pentru că de aici ești plătit”, mai povestește antreprenorul, potrivit Bzi.
Claudiu Mihai a spus că experiența de pe vasul de croazieră l-a ajutat enorm să-și deschidă un business cu produse tradiționale. A fost nevoie și de foarte multă muncă, ajunsese să muncească 14 ore pe zi.
„Eu sunt un alt tip de manager, am venit și cu idei noi, din afară. Eu sunt apreciat acolo, pe vasul de croazieră, am fost promovat «beverage manager». Dar aici, când am venit să caut angajați, am văzut că lucrurile sunt altfel. Poate patronii din România i-au schimbat sau pandemia, sau sunt mai mulți factori. Am încercat să lucrez și cu tineri, și cu persoane mai în vârstă. În cele din urmă, am găsit persoanele potrivite și acum am o echipă bună. Eu nu pot să vând produse de calitate proastă, nu aprob ca angajații să le vândă.
Nu e problema că îți vine DSV-ul sau OPC-ul în control. Problema e că poți să-i dai produsul unui copil, poți să-l îmbolnăvești. Dar pierzi și clientul care poate că îți cumpăra 10 ani și poate mai aducea 10-20 de clienți. Uite așa îți făceai clientela. Oamenii vorbesc mai puțin de bine, dar când e de rău… Mă uit și pe online. Nu scriu mulți că produsele sunt bune.
Dar foarte mulți îți scriu ceva negativ. Eu apreciez feedback-urile negative pentru că ne fac afacerea să prospere. Dacă toți scriu că ești bun mereu, te plafonezi, ca antreprenor, afacerea moare. Dacă ai făcut ceva greșit, își dă un refresh, mergi să vezi ce e cu produsele. Eu apreciez feedback-ul negativ, nu mă deranjează. Sunt fericit și împlinit că sunt la Iași. Multă lume mi-a zis că sunt nebun că vin aici, că nu cunosc pe nimeni. Mi-am făcut prieteni, cunosc multă lume, afacerea merge bine”, a mai spus antreprenorul.